Mannen från öst

  • Svensk titel: Mannen från öst
  • Originaltitel: E poi lo chiamarono il magnifico
  • Speltid (min): 118
  • Release (Bio): 1973-07-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-02-27

Recension - Blu-ray/DVD

Efter den enorma succén med Trinity-filmerna var det i det närmast självklart att Terence Hill skulle göra fler filmer tillsammans med regissören Enzo Barboni. 1972 släpptes ”Mannen från öst” och den här gången fick Hill klara sig utan sin sedvanlige vapendragare Bud Spencer.

Hill spelar den engelske ömfotingen Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore som precis anlänt till den amerikanska västern för att ta över sin nyligen avlidne fars ranch. Fadern, som inte hade 100% rent mjöl i påsen har i ett brev bett sina gamla kumpaner att ta hand om grabben och ”göra man av honom”. De slitna busarna vet inte riktigt hur det ska gå till att få fason på denna sprätt, som iklädd konstiga kläder läser poesi, fångar fjärilar och cyklar. För att inte tala om att han tvättar sig – frivilligt!

När Thomas blir förtjust i en ung och sofistikerad ung dam ringer varningsklockorna hos alla förutom honom själv. Denna dam är nämligen dotter till den största ranchägaren i området och mer eller mindre bortlovad till dennes förman, en minst sagt råbarkad typ som inte drar sig för att låta nävarna tala. Om Thomas vill snärja denna dam, eller för den delen bara klara sig med livet i behåll, är det nog dags att han börjar lyssna på faderns kompanjoner trots allt…

I ”Mannen från öst” visar Terence Hill än en gång upp sina talanger framför kameran. Det är charm, humor, akrobatik och snabba revolverdragningar som imponerar än i dag. They don’t make them like they used to…

En intressant aspekt av filmen är att den fungerar på flera plan. Vi har givetvis denna kärlekhistoria inbäddad i en klassisk westernkomedi, men samtidigt har vi en underliggande allvarlig sida av historien. Det här är slutet på vilda västern, civilisationen drar fram med stormsteg i form av den allt mer utbyggda järnvägen och det är inte lätt för de gamla rävarna att acceptera eller ens förstå att det de växt upp med, det enda de känner till, snart är över för all framtid. Känslan av att tillhöra de sista dinosaurierna blir i slutet väldigt påtaglig och ett visst vemod befinner sig.

Det är skönt att se att den svenska DVD-marknaden med jämna mellanrum berikas med gamla pärlor som denna. Jag tackar Studio S Entertainment för detta.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer