HJÄLP! andra säsongen

  • Speltid (min): 215
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-04-09

Recension - Blu-ray/DVD

Psykologen Jeanette har häcken full. Hela dagarna ägnas åt att hjälpa stackars dårar med alla möjliga problem. Bland dem finns den koleriske Örjan Lax som är arg på allt och alla, Benjamin som skulle operera bort blindtarmen men som pga en förväxling fick ett könsbyte istället, läkaren Jasmine som avskyr sitt arbete och sina patienter samt den finkulturelle anglofilen Reine Bok som oftast ringer och avbokar sina samtal för att istället pröva ett nytt sätt att ta livet av sig på.

Som om det inte vore nog med patienterna tvingas Jeanette även stå ut med sin imbecilla sekreterare Filippa Bark samt den fjollige fastighetsskötaren Klemens som har en ovana att avbryta patientsamtalen jämt och ständigt.

Det här är alltså säsong två av den svenska humorserien ”HJÄLP!” som visades på TV4 under våren. Om ni missade serien kan jag upplysa er om att den sändes på fredagar, i kisspausen mellan tävlingsmomentet och omröstningen i ”Let’s Dance”. En perfekt plats i tablån faktiskt, då hela programmet känns väldigt kissnödigt.

”HJÄLP!” är uppbyggt av små sketcher som hänger ihop med hjälp av den röda tråden som är psykologen Jeanette. Problemet är bara att det inte är särskilt roligt. Låt oss ta det punktvis:

• Jeanette (Stina Ekblad): Inte speciellt rolig, inte heller meningen att hon ska vara det. Hennes mottagning är bara ett nav, en gemensam punkt för de andra karaktärerna.

• Örjan Lax (Johan Rheborg): Jättekul med en människa som är arg hela tiden. Eller ja, roligt i ett par minuter bara. Rheborg har gjort så otroligt mycket roligare saker tidigare.

• Jasmine (Annika Andersson): Nej. Bara nej.

• Reine Bok (Johan Glans): Seriens absoluta höjdpunkt! Johan är riktigt bra och står faktiskt för det enda skratt som seriens totalt åtta avsnitt kunde locka mig till. Att se honom utklädd till Marilyn Monroe, sjungandes ”Happy Birthday Mr. President” är faktiskt roligt på riktigt.

• Filippa Bark (Sissela Benn): Om jag förstått det hela rätt så är denna karaktär lyft från en annan TV-serie som jag inte har sett. Varför man gjort detta kan jag inte förstå, helt talanglös och inte det minsta rolig. Irriterande.

• Benjamin (Felix Herngren): Bitvis smårolig, dock når han inte upp till samma komiska nivå som i sina reklamfilmer.

• Klemens (Peter Magnusson): Var är han rolig? Jag utlovar en pizza till den som kan övertyga mig om att han är det allra minsta rolig.

Mellan varven bjussas vi på fejkade reklamfilmer för diverse läkemedel. Detta koncept fick mig att skratta många gånger – i ”Lorry” 1989.

Nej, det här var verkligen inget att ha.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer