Samurai Assassin

  • Svensk titel: Samurai Assassin
  • Originaltitel: Samurai
  • Speltid (min): 123
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-05-21

Recension - Blu-ray/DVD

Det är oroligt i Japan år 1860. Folket är minst sagt missnöjda med hur Tokugawa-shogunatet styr landet och det smids planer på flera håll att störta dem från makten. Mito-klanen planerar att mörda en av de viktigare herrarna i shogunatet, en plan som kräver mycket planering och mod. När den herrelöse samurajen Niiro ansluter sig till klanen innebär det ett mycket starkt tillskott till den grupp som ska utföra det planerade dådet. Men alla är inte lika övertygade, Niiro har ett minst sagt hårt leverne och anses inte vara helt stabil i psyket…

”Samurai Assassin” är en otroligt vacker film. Fotot är storslaget och skådespelarna är som födda för sina roller. Allra bäst är (förstås) legenden Toshiro Mifune i huvudrollen som den bittre f.d. samurajen Niiro. Att se honom kämpa mot både hårdkokta samurajer och sitt eget samvete är en ren fröjd. Fullkomligt lysande! Regissören Khiachi Okamoto bevisar också att det inte bara är Akira Kurosawa som behärskar stilfull, klassisk samurajfilm.

Filmen bygger på en verklig händelse. Den 3 mars 1860 ägde ett liknande attentat rum vid slottet Edo, ett dåd som senare följdes av kejsar Meijis övertagande av makten från Tokugawa-shogunatet.

”Samurai Assassin” må vara en riktigt taskig B-filmstitel, men låt er inte luras av det. Faktum är att filmen är väldigt, väldigt bra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer