Things We Lost in the Fire

  • Svensk titel: Things We Lost in the Fire
  • Originaltitel: Things we lost in the fire
  • Speltid (min): 113
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-08-13
  • Tagline: Hope comes with letting go.

Recension - Blu-ray/DVD

Halle Berry, David Duchovny och Benicio del Toro spelar här i ett känslomässigt starkt relationsdrama om hur det är att missta en make och en bästa vän.

Den danska regissören Susanne Bier (”Efter bröllopet”) har tagit sig över Atlanten och imponerar i sin debut på amerikansk mark. Med tre stora namn på rollistan hade man kunnat tro att hon tagit på sig en för stor kostym men balansen, kvalitén och närvaron kan nästan inte bli bättre. Imponerande!

Audrey (Berry) och Steven (Duchovny) är gifta och lever ett normalt liv med sina två barn. Gräl och vardagsproblem hör till vanligheterna men går på intet sätt till någon överdrift.

Jerry (Del Toro) är en barndomsvän till Steven och tillika tung missbrukare. Han har tappat kontakten med den övriga världen och den enda kärlek han känner är till sprutan i sin hand och kokainet i sin ficka. Steven håller under alla år kontakten med Jerry mot Audreys vilja. Men Steven står på sig och även om han och Jerrys liv är väldigt olika är det en vänskap som hållit sen barnsben.

Steven är en god människa som en dag, när han är på väg att köpa glass till sina barn, bryter upp en pågående hustrumisshandel. Det är det sista som händer i hans liv och Audrey får meddelandet att hennes man blivit mördad av polisen som knackar på dörren inte långt därefter.

Livet rasar samman men barnen håller henne över ytan och sorgearbetet blir en klar och tydlig fokus fram till filmens slut.

Relationen mellan Audrey och Jerry blir påfrestad men även om hon inte tycker om honom är det ett starkt band till Steven och de börjar se och lyssna på varandra på ett annorlunda sätt.

"Things We Lost in the Fire är en vacker, men samtidigt, sorglig berättelse som tyvärr sker runtom i vår värld var och varannan dag. Människor dör och lämnar spår efter sig som är svåra att bearbeta.

Både del Toro och Berry gör enastående insatser och många har ifrågasatt varför den förstnämnde inte blev nominerad till en Oscar i år. Berry som redan har en Oscar gör, enligt mig, en bättre prestation i denna film än i den hon tillgavs en Oscar för ("Murders Ball")

Susanne Bier lyckas där många andra misslyckas. Hon får mig att känna empati och sorg, men även hopp och lycka. Hon lyckas berätta om en familj i kris utan att dra till med en mängd jobbiga klichéer. Dessutom har hon lyckats plocka fram det bästa ur de stora namnen på rollistan och hittat balansen och samspelet dem emellan.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer