Änglar & demoner

  • Svensk titel: Änglar & demoner
  • Originaltitel: Angels & Demons
  • Release (Bio): 2009-05-15

Recension - Bio

Har inte läst böckerna av Dan Brown. Gillade filmatiseringen av ”Da Vinci-koden”. Nu har ”Da Vinci 2 – Langdons New Haircut” anlänt, eller ”Änglar & demoner” som den kallas här i Sverige.

Alltid lika lysande Tom Hanks är tillbaka som Harvard-snillet Robert Langdon. Mannen som kan allt om alla möjliga symboler och vet exakt vem som kastrerade statyer för att sedan pryda dem med löv (se filmen så förstår ni vad jag menar). Langdon är den ende karaktären som återvänder från ”Da Vinci-koden”.

Nytillskotten består av jediriddaren Ewan McGregors snälle präst och vår egen Stellan Skarsgårds sammanbitne säkerhetschef. Skådespelare som alla drar sitt strå till Ron Howards stack. Mindre viktig är den kvinnliga karaktären Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) – vetenskapskvinnan som är Langdons anonyma kompanjon i detta påskyndade äventyr. Enligt säkra källor hade Vetra mer att göra i boken, där hon bland annat blev kidnappad.

Storyn i ett nötskal: Vatikanen ligger risigt till. Påven har precis kolat vippen och hans fyra mest troliga efterträdare har blivit kidnappade av ett uråldrigt sällskap – Illuminati. Langdon har förstås skrivit en bok om just detta sällskap. Som expert kallas han in från simbassängen för att rädda de fyra fina prästerna. De är på väg att avrättas en efter en i de fyra elementens tecken. Tiden är knapp. Och en liten detalj till – en förödande antimateriabomb hotar att spränga sönder hela Vatikanen och en massa troende katoliker!

”Änglar & demoner” har ett högre tempo än ”Da Vinci-koden”, vilket både är bra och dåligt. Bra på grund av att det händer saker hela tiden i jakten på kidnappningsoffren och bomben. Dåligt på grund av att det tyvärr inte finns tid till att stanna upp och fördjupa, och lyssna mer på Langdons ingående kunskaper om Illuminati. För lite Langdon-tänkande helt enkelt. Ibland går det lite väl lätt för Langdon när han inom loppet av tio sekunder har listat ut innebörden av en ledtråd. Men sedan är han ju supersmart också.

Just temat vetenskap (Illuminati) kontra religion (Vatikanen) är himla intressant, och kunde gott ha utvecklats ytterligare. Exempelvis hade det inte skadat om Illuminatis historia hade skildrats i tillbakablickar, från den tiden då vetenskapsmännen började ifrågasätta att vår planet skulle vara universums medelpunkt. Kyrkan får sig en och annan känga i filmen, i vanlig ordning, men svartmålas inte helt.

Vetenskapen som hotar religionen. Vandalism i ett instängt vakuumrum fullt med jättegamla böcker. Ledtrådsjakt tvärsöver Rom. Pampiga statyer och råa avrättningar. En helikopterextravagant final. Låter det lockande? Gillade ni förra filmen? Då är ”Änglar & demoner” värd biobiljetten.

Johan Karlsson

Kommentarer