Paradise Alley

  • Svensk titel: Paradise Alley
  • Originaltitel: Paradise Alley
  • Speltid (min): 107
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-10-29
  • Tagline: The Carboni Boys. They haul ice, lay out stiffs and dance with monkeys.

Recension - Blu-ray/DVD

Sist jag fick hem en tidig Stallonefilm för recension var det den långt ifrån imponerande ”Italian Stallion” vilken satte ribban (ursäkta den ofrivilliga ordvitsen) lågt. Så när jag i dagarna öppnade ett kuvert och hittade Stallones ”Paradise Alley” från 1978 tänkte jag att det åtminstone inte kunde bli värre än sist.

”Paradise Alley”. Räck upp handen alla ni som känner till denna Sly-rulle. Inte fler? Det är väl iofs inte så konstigt, den tillhör knappast de mest omtalade filmerna i hans repertoar. Det är faktiskt riktigt synd, för den är betydligt bättre än många av de mer kända filmer han gjort, t ex ”Specialisten”, ”Stop! Or My Mom Will Shoot!” eller “Judge Dredd”.

Stallone spelar Cosmo Carboni, en rapp lurendrejare som är ute efter de snabba pengarna som kan hjälpa honom bort från slummen. Han lever tillsammans med sina två bröder; den äldre brodern Lenny, bitter efter en krigsskada som tvingar honom gå med käpp och som nu arbetar som bårhusassistent, och den yngre brodern Victor, en bjässe till karl med stora muskler och liten hjärna. Alla tre drömmer sig bort från Hell’s Kitchen men ingen ser hur det skulle vara möjligt.

Tills den dag de upptäcker klubben ”Paradise Alley”. I denna skumma lokal anordnas brottningsmatcher (tänk mer Hulk Hogan än Ara Abrahamian) där fina pengar väntar vinnaren. Cosmo ser direkt en möjlighet för Victor att dra in pengar men Lenny är till en början inte lika övertygad. Men snart står bröderna enade...

Sylvester Stallone spelar inte bara en av huvudrollerna utan skrev även manus och regisserade filmen och jag måste säga att det är en imponerande regidebut. Filmen har hjärta och kemin mellan bröderna Carboni känns äkta. Lillebrodern Victor spelas av Lee Canalito som sedan dess bara medverkat i två filmer till samt ett avsnitt av ”Magnum P.I.”. Hans stora karriär var istället som boxare och han boxades professionellt mellan 1977 och 1987 då han drog sig tillbaka obesegrad. Storebrodern Lenny spelas av Armand Assante som 18 år senare återigen spelade Stallones bror, denna gång i den usla ”Judge Dredd”. Faktum är att Stallone först ville ha Al Pacino i rollen som Lenny men jag tror att Assante var ett bättre val. I andra mindre roller ses en ung och mycket vacker Anne Archer samt den alltid lika coole Joe Spinell.

En sak som var närmast chockerande var mängden repliker Sly har i den här filmen. Jag är inte säker, men det skulle inte förvåna mig om han har mer dialog i den här filmen än vad han har totalt i de fyra Rambofilmerna! Lite ovant att se honom prata så mycket, men det funkar oväntat bra. Men samtidigt, varför skulle det inte göra det? Dags att skrota de gamla fördomarna om honom en gång för alla...

”Paradise Alley” är en liten pärla som nästan är helt okänd för den stora massan. Nu när den släppts i en fin svensk DVD-utgåva tycker jag dock att ni ska passa på att se den. Jag tror inte att ni kommer att bli besvikna.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer