Highlander III: The Sorcerer

  • Svensk titel: Highlander III: The Sorcerer
  • Originaltitel: Highlander III: The Sorcerer
  • Speltid (min): 99
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-05
  • Tagline: Throughout time they have hunted each other fulfilling the prophecy, that there can be only one.

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1587. Efter att ha begravt sin första hustru Heather beger sig Connor MacLeod, The Highlander, ut på en lång vandringsfärd. År 1650 når han Japan, där han blir lärling hos den mytomspunne, och liksom MacLeod odödlige, magikern Nakano. Han studerar buddhism och bushido men blir nästan dödad då en av Nakanos tidigare elever, den odödlige Kane, dyker upp för att ta deras huvuden. MacLeod lyckas med nöd och näppe undkomma med livet i behåll innan Nakanos grotta rasar samman och begraver Kane och hans två hejdukar levande.

Nu hoppar vi ett stort steg framåt till år 1994. MacLeod lever ett lyckligt liv i Marrakesh tillsammans med sin adopterade son John. Allt är frid och fröjd tills den dag en arkeologisk utgrävning i Japan frigör Kane från sin ofrivilliga grav. MacLeod känner av hans närvaro och beger sig ännu en gång till New York för att utkämpa en strid med dödlig utgång. There can be only one...

”Highlander”-serien är allt annat än felfri, det kan alla hålla med om. Efter kalkonspektaklet som var ”Highlander II: The Quickening” kunde det dock bara bli bättre, vilket ”Highlander III: The Sorcerer” lyckades med om än marginellt. Filmen ignorerar helt den första uppföljaren vilket är ett stort plus men lyckas inte tillföra något nytt till ”Highlander”-myten. Det är i mångt och mycket en karbonkopia av originalet, vilket känns onödigt trist.

Onödigt trist kan man också kalla Christopher Lambert, men det är vi ju vana vid. I andra roller ser vi en grovt överspelande Mario Van Peebles som Kane samt den bleka Deborah Kara Unger som arkeolog och MacLeods nya kärleksintresse. Inte direkt en imponerande cast, men det duger.

”Highlander III: The Sorcerer” (om jag minns rätt hette den ”Highlander III: The Magician” när den släpptes på hyrVHS i mitten av 90-talet - någon som kan bekräfta det?) är inte en bra film, men den är bitvis smått underhållande.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer