Moon

Recension - Blu-ray/DVD

Den lille krabaten Zowie Bowie har växt upp, bytt namn och regisserat en rymdfilm. I ”Moon” åker Sam Rockwell till månen och fixar ny energi till jorden, och självklart uppstår mystik och sinnesförvirring. Att Jones är pappsens pojk förstår man av fascinationen för det rent astronomiska, och möjligen även att han fått möjligheten att göra film. Vad vet jag? Och varför skriver jag ens så mycket om detta?

Sam Rockwells karaktär i filmen, som också heter Sam, är ensam på denna kalla och ogästvänliga planet. Allena sånär som på en dator med Kevin- Spaceyröst. Detta eremitliv tillsammans med saknaden efter den fruga som märkligt nog existerar hemma på tellus, får Sams sinne att driva gäck med honom, förmodligen. Datorn adderat med sinnesförvirringen får mig att misstänka att det barkar åt ”2001” adderat med ”Solaris”, vilket lyckligtvis aldrig händer. Datorn håller sig snäll, och schizofrenin får sin förklaring- även om självklart andra intriger tätnar.

”Moon” som film är varken bu eller bä. Skådespeleriet är flott av den sparsmakade ensemblen, månbasen är väldesignad (om än trist) och intrigen lagom originell för att det ska hålla för en film. Ingenting är djärvt nog att göra mer än att underhålla för stunden, men det är något filmen klarar av bra.

Kim Ekberg

Kommentarer