How She Move

  • Svensk titel: How She Move
  • Originaltitel: How She Move
  • Speltid (min): 88
  • Release (Bio): 2008-04-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-19

Recension - Blu-ray/DVD

”How she move” är en i raden av dansfilmer som utspelar sig i gettot. Inget gör den unikt i sitt slag. Men likt ”Stomp The yard” och ”You got served” bjuds här på häftiga och skickliga dansscener.

Raya Greens (Rutina Wesley) föräldrar är immigranter från Jamaica och de bor i gettokvarten i Toronto. Raya är systern som tagit sig ifrån gettot och hon läser på en fin privatskola, Seaton Academy.

När systern tar en överdos tvingas hon återvända till sina barndomskvarter. Gettokvarteren och deras problem som hon strävat efter att lämna blir en vardag igen. Men Raya är fast besluten att ta sig tillbaka till privatskolan och fortsätta sin utbildning till läkare.

För att tjäna ihop pengar till skolan anmäler hon sig till en stor danstävling där man kan vinna 50 000 dollar. Men allt är inte helt lätt och konkurrenter från förr dyker upp och Raya inser att det finns så mycket mer att vinna i danstävlingen än bara prispengarna.

Historien i ”How She Moves” är inte imponerande. Faktum är att den tunna handlingen inte ens sätter sig på minnet. Sliskiga klichéer i mängder tillsammans med en förutsägbar handling räddas av filmens skickliga och hårda danssteg, där konflikter löses genom dans-battles. Dansarna är koreograferade av skickliga Hi-Hat som även gjort koreografin på många av Missy Elliot videor.

Kvalitén på filmen är bra. Den är filmad utan att få danscenerna att se ut som glorifierade musikvideor. Det är något som jag tycker är filmens starkhet.

Filmens svaghet är tråkigt nog den intetsägande och förutsägbara handlingen. Det här är en film du ska se om du älskar dans, annars har den inte mycket att erbjuda.

Jenny Ahlm

Kommentarer