Stop Loss

  • Svensk titel: Stop Loss
  • Originaltitel: Stop-Loss
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-19
  • Tagline: The bravest place to stand is by each other's side.

Recension - Blu-ray/DVD

"Stop-loss" är en term som amerikanerna introducerade under Gulfkriget i början på 90-talet; den amerikanska militären har rätt att tvångsinta hemvända soldater och skicka tillbaka dem till krigsområdet. Fenomenet har flera gånger ifrågasatts juridiskt men utan resultat. Problematiken med soldater som aldrig riktigt blir fria från kriget består och växte dessutom till sig rejält under USA:s intåg i Afghanistan och Irak.

Kimberly Peirce har i sitt krigsdrama, titulerat just "Stop-loss", försökt spegla detta militäriska maktmissbruk mot amerikanska soldater. Sgt Brandon King (Ryan Phillippe) återvänder till sitt Texas med två vänner efter att de har avslutat sin tjänstgöring i Irak på blodigt manër. Hemstaden, ranchen, den lokalt odlade löken – allt är ingredienser i den tillvaro som Brandon vill omge sig med för en lång tid framöver. Hela hans värld vänds dock upp och ner då han är på väg att ta avsked av armén men istället får reda på att han har blivit tvångsintagen. I desperation flyr han ut på en lång road trip tillsammans med en barndomskompis.

Precis som i Peirces genombrott, "Boys don't cry", reflekterar "Stop-Loss" över människors relationer och känslor när dessa sätts på prov. De hemkomna soldaterna har alla olika sätt att hantera miljöskiftet på. Och det är här filmen blir en aning klyschig. Brandons vän Tommy (Joseph Gordon-Levitt) förvandlas till någon slags Ron Kovic i "Född den fjärde juli". Bitter på livet, småalkoholiserad och har svårt att komma i kontakt med sina egna känslor. Och naturligtvis är den tredje vännen i skaran, Steve (Channing Tatum), Brandons motsats; en man hängiven åt sina överordnade och åt sitt land. Konflikter uppstår, tårar fälls, slag utdelas. Ja, ni förstår poängen.

Det är modigt av Kimberly Peirce att kritisera den amerikanska militärens policy. Modigt och välbehövligt. Hon fortsätter visa upp sin benägenhet att göra filmer anpassade för en yngre och mer ifrågasättande generation. Men trots bra skådespel och snyggt foto lyckas hon inte ända fram den här gången. En yta av en grabbig machojargong och klichéartade karaktärer tar för stor plats och låter problembelysningen av "Stop-loss-"policyn endast komma fram i små, sporadiskt spridda doser.

Linda Kante

Kommentarer