Odd Man Out

  • Svensk titel: Odd Man Out
  • Originaltitel: Odd Man Out
  • Speltid (min): 116
  • Release (Bio): 1947-09-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-19

Recension - Blu-ray/DVD

Det skulle ha varit ett enkelt jobb. Ta sig in i fabriken och under kontrollerade former stjäla lönekassan och sedan lika snabbt ta sig ut igen. Men Johnny McQueen och hans kumpaner hade inte räknat med att någon skulle börja vifta med en revolver och ännu mindre att någon av dem skulle bli skjuten. Men nu är Johnny på flykt, ensam med en svårt sargad axel. Den fysiska smärtan blandas med en själslig sådan, han menade inte att döda den där vakten, inte ens i självförsvar. Förblödande irrar Johnny nu omkring i denna kalla, snöiga natt i Belfast. Alla vet vem han är, alla vet att han har ett pris på sitt huvud. Polisen finns överallt. Vem kan han lita på?

”Odd Man Out”, eller ”En natt att leva” som den hette på svenska biografer, är regissören Carol Reeds stolthet. Baserad på Frederick Laurence Greens roman handlar den om ett fattigt Belfast i efterkrigstiden. Johnny McQueen, medlem i IRA (endast kallad Organisationen i filmen) planerar ett rån för att finansiera verksamheten. I huvudrollen ses en ung James Mason som fullkomligen tar över filmen med sin blotta närvaro. Ett utmärkt exempel på skådespeleri av allra högsta klass! Inte undra på att han själv kallade detta för sin bästa insats någonsin.

Filmen är inte bara välregisserad och välspelad, den är enormt snygg också. Oscarsbelönade Robert Krasker, som också fotade ”Den tredje mannen”, sveper in oss i ett suggestivt foto där vi aldrig vet vad som göms i skuggorna. Det är väldigt stämningshöjande och mycket imponerande utfört.

”Odd Man Out” har kallats för den bästa brittiska film som någonsin gjorts. Nu har jag inte sett tillräckligt många för att kunna avgöra om det är sant eller inte, men det låter inte helt orimligt. Det är en suverän film och att inte se den nu när den tack vare de fina herrarna på Studio S finns lättillgänglig på svensk DVD är inget annat än en stor skam. Seså, skynda iväg till butiken nu!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer