Eichmann

  • Svensk titel: Eichmann
  • Originaltitel: Eichmann
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-24

Recension - Blu-ray/DVD

Thomas Kretschman har gjort det till lite av sin grej att porträttera gamla nazister man nästan inte riktigt fanns, hittills i små och ganska så intetsägande biroller. Nu har han äntligen fått sin egen film, ”Eichmann”, där han i rollen som Adolf Eichmann får tillfälle att briljera.

Någon riktig briljans bjuds det dessvärre ej på från något håll i denna film. Filmen handlar om då Adolf Eichmann efter många års flykt undan krigsrätt tillfångatogs av Israeliska Mossadagenter, och efter en lång och invecklad rättegång dömdes till döden.

Det är intressant att följa rättegången, åtminstone för en sån som jag som inledningsvis inte är så påläst i fallet. Man utger sig också för att ha följt de verkliga protokollen, vilket gör att historiens vingslag känns ännu mer påtagliga. Resten av utförandet kan man ha åsikter om, och inte är de positiva. Visst är det trevligt med en så gedigen och välgjord film, men har vi inte sett nog av filmer där seriösa soldater pratar engelska med exotisk brytning?

Filmen blir i slutänden både segdragen och onyanserad, man känner varken empati eller förståelse för filmens förhörsledare, och självklart inte Eichmann. En film om sådan fruktansvärd oförståelse, ondska och trångsynthet borde blicka lite längre bort än näsan räcker.

Kim Ekberg

Kommentarer