Surveillance

  • Svensk titel: Surveillance
  • Originaltitel: Surveillance
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-11-26

Recension - Blu-ray/DVD

”Surveillance” är Jennifer Lynch andra film. För 15 år sedan stod hon bakom floppen ”Boxing Helena”. Jennifers pappa, producenten David Lynch känd för sina annorlunda produktioner, är exekutiv producent i ”Surveillance”. Visst kan man känna att David Lynch haft ett litet finger med i spelet.

På en liten polisstation i den amerikanska glesbygden sitter 3 vittnen, 1 polisassistent, 1 liten flicka och 1 ung narkotikapåverkad kvinna. De har alla överlevt en brutal massaker där 5 utav deras anhöriga föll offer. De hårdnackade FBI-agenterna Janet (Julia Ormond) och Sam (Bill Pullman) anländer till stationen för att hjälpa den lokala polisen och ett förhör inleds. En historia av vad som skett börjar målas upp. Men det är någonting som inte stämmer, då alla överlevande vittnen berättar olika historier. Deras enda gemensamma nämnare verkar vara att de färdats i sina bilar längst landsvägen då mördarna slog till mot dem.

”Surveillance” blandar våld, humor, dåtid och nutid på ett sätt som inte alltid lyckas fullt ut.

Första delen av filmen är väldigt långdragen. Faktum är att jag kom på mig själv med att sitta och gäspa flera gånger. Vore det inte för de välgjorda och spännande tillbakablickarna hade jag nog somnat. I första delen av filmen är skådespelarnas insatser lama. Filmens karaktärer blir väldigt förutsägbara och man vet precis hur de ska agera i varje kommande situation. Den lilla flickan spelar lugn, tyst och tänkande. FBI-agenterna får lirka länge med henne innan hon börjar prata. Polisen är den elaka polisen och det är han som blir aggressiv och högljudd. Janet är den snälla FBI-agenten som tar till sig den lilla flickan.

Det är när historien kommer ikapp i nutid som mitt intresse fångas igen. En hel del spännande vändningar dyker upp och det blir en helt annan fart i handlingen. Även om mycket kunde förutsägas. Humorn finns där bitvis och man kan känna försök till fyndighet.

Mitt omdöme av ”Surveillance” blir medelmåttigt. Det är en annorlunda thriller som inte följer det vanliga berättarsättet, vilket är kul. Tyvärr håller inte historien riktigt måttet. Gillar du annorlunda filmer är denna helt klart värd att se. Ska bli spännande att se Jennifer Lynch kommande filmer, kanske lyckas hon hela vägen ut då.

Jenny Ahlm

Kommentarer