Tjuven i Bagdad

  • Svensk titel: Tjuven i Bagdad
  • Originaltitel: Thief of Bagdad, The
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-12-19
  • Tagline: One Thousand and One Sights from One Thousand and One Nights

Recension - Blu-ray/DVD

Stackars Prins Ahmad har ingen koll på sitt rike. Han tror att han är omtyckt och populär medan befolkningen egentligen avskyr honom och allt han gör. Aningen orättvist kan tyckas, då det i själva verket är storvisiren Jaffar som styr och ställer. Det är också Jaffar som övertygar Ahmad om att han borde ta en liten tur bland befolkningen, inkognito, för att lära känna dem bättre. Detta förslag är förstås bara en liten del av den plan Jaffar satt upp för att röja Ahmad ur vägen och själv ta över makten. Prinsen fängslas men lyckas rymma med hjälp av tjuven Abu. Tillsammans beger de sig till Basra, där Ahmad förälskar sig i en vacker prinsessa. Tyvärr är han inte ensam om att tråna efter denna unga kvinna, Jaffar ämnar gifta sig med henne och kommer med fantastiska gåvor till hennes leksakstokige far. Prinsessan är givetvis inte intresserad av den gamle Jaffar då hon fallit för Ahmad men fadern ger bort hennes hand trots hennes protester.

Nu är det upp till Ahmad och Abu att rädda prinsessan och det kommer sannerligen bli ett äventyr av episka proportioner...

”Tjuven i Bagdad” är utan tvekan en spektakulär matinéfilm för hela familjen. Visst, den kan kännas lite mossig om man ser till det aningen överteatraliska agerandet och effekterna når inte upp till dagens standard men berättarmässigt är det fortfarande toppklass. Filmen är trots allt från 1940 och med tanke på det är effekterna verkligen imponerande. Det är flygande mattor, mekaniska hästar, en gigantisk ande i flaska och mycket annat spännande som vi bjuds på.

Handlingen är lyft från ”Tusen och en natt” och de flesta känner säkert igen mycket av handlingen från andra filmer, inte minst Disney’s ”Aladdin”. När man ser ”Tjuven i Bagdad” står det dessutom klart att Disney inspirerades av just denna film, inte minst så är deras version av Jaffar väldigt lik Conrad Veidts gestaltning.

Conrad Veidt är för övrigt den skådespelare jag tycker gör den bästa insatsen i filmen. John Justin, som spelar prins Ahmad, är inte alls lika bra utan känns väldigt konstlad. Däremot är Sabu, som spelar Abu, väldigt charmig och står för de mer komiska inslagen i filmen.

Inspelningarna av filmen började i England, men Blitzen tvingade teamet att flytta och fortsätta i Hollywood. Det är lätt att se vilka scener som är inspelade i England respektive USA, då den nystiftade Hayskoden såg till att alla kvinnliga skådespelerskors blusar var knäppta hela vägen upp. De engelska scenerna bjuder på mer generösa urringningar. Inspelningarna var för övrigt väldigt påfrestande och inte mindre än sex(!) olika regissörer gick åt för att få filmen färdig.

Det här är ett färgsprakande äventyr och ett stycke filmhistoria som jag rekommenderar till alla filmintresserade där ute. Nog för att vi har en massa sagor om ringar och Narnia-lejon nu för tiden men den här matinékänslan har jag inte sett någon lyckats fånga och återupprepa.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer