Månbas Alpha

  • Svensk titel: Månbas Alpha
  • Originaltitel: Space 1999
  • Speltid (min): 624
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-12-12
  • Tagline: The Future Is Fantastic!

Recension - Blu-ray/DVD

År 1999 blev jag tjugoåring vilket firades med dunder och brak. Dock inte med samma kaliber som på Månbas Alpa. Här drar man på sig en atomexplosion vilket får hela månen att hamna ur sin bana och dra hjälplöst ut mot det okända universum.

311 själar följer med, alla ledda av Kapten John Koenig tillsammans med hans crew; Vi har bland annat den känguru-dialektala heroiske stridpiloten Alan, ute på hans förmodligen längsta walkabout någonsin. Den alltid så allvarsamma Dr. Helena Russel vars smilband inte dras upp förrän hon är hög som ett hus under märkliga sinnestillstånd i ett av avsnitten. Här finns även min favorit, professorn med det svenskklingande namnet Victor Bergman som har lika stort, om än mekaniskt, hjärta som polisonger.

Människorna är väl införstådda med att de aldrig kommer sätta sin fot på jorden igen och det enda man vill är att finna en planet där de kan fortsätta sina liv.
Kommer de att lyckas, och vad kommer man finna på vägen?

Det handlar om första säsongen av "Månbas Alpha". Serien visades 1975. Alla rymdäventyr är otvivelaktigt studioinspelade. Logiken bakom färglada knappars blinkande och blippande går bortom mitt förstånd, snöoväder blir till skumparty, raketflöden styrs av vattenslang och musiken klår Saltkråkan i ronden om vrickade trudelutter .

Mitt engagemang varvar från att ta till mig hela Victor Bergmans personlighet, till att åldras i förtid av övriga dialoger. För mycket möda har lagts på filosoferande med alltför stort försök till allvar, i vissa scener saknas logik helt och hållet och där man ibland bara önskar sig ett litet endaste leende av personlighet bland de stela karaktärerna, förblir man missbelåten.
Skulle jag vilja se mer av Barry Morse som spelar Victor Bergman? Absolut men, en karaktär gör inte en hel serie.

Mitt intryck är att "Månbas Alpha" gör sig bäst hos människor med antingen ett personligt minne till serien, eller som håller science fiction som sin favorit-genre. Gillar man klassisk blip-blop-sci fi kan man kasta ett öga på detta, letar man däremot efter färgglada karaktärer och drivande handling bör man avstå.

"Månbas Alpha" får leta vidare i universum för de hittar tyvärr inte hem hos mig.

Adam Löppe

Kommentarer