Marie Antoinette

  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-01-10

Recension - Blu-ray/DVD

Många kände sig dragna vid näsan av Sofia Coppola och hennes historiskt ofullständiga "Marie Antoinette" om partyprinsessan med samma namn. De vetgiriga får nu sitt lysmäte i denna film med samma namn som både prinsessan och filmen uppkallad efter henne. I sin vanliga anda ger Noble Entertainment ut en film med samma namn som en mer folkkär film ("Zodiac" och "Zodiac Killer", "Black Dahlia" och "Black Dahlia" etc), för att förvilla de stackars videohyrarna. Den film vi nu snackar om är alltså ingen egentlig sköncinematisk film, utan mer av en dokumentär historia med rekonstruerade scener.

"Marie Antoinette" är helt sonika Marie Antoinettes liv från vaggan till giljotinen, varken mer eller mindre. Den information som spelfilmen fattas, finns här i överflöd tack vare den snacksaliga berättarrösten som ligger som en matta över hela filmen. Denna dramatiserings främsta styrka och största svaghet är en och samma sak, att det blott är just en regelrätt dramatisering, och vad man får ut av denna film beror helt på vart förväntningarna ligger. Inga rollkaraktärer fördjupas särskilt, inte ens huvudrollsinnehaverskan som mest känns som den historiska händelse hon utges för att vara. Skeenden i den sorgliga historien avhandlas rakt av, och något skådespel av rang bjuds det garanterat inte på.

Tar man detta för vad det är låter det och ser ganska bra ut. Versailles är fortfarande ett ståtligt byggnadsverk, och även om det inte gestaltas lika överdådligt och luxuriöst som i Coppolas dito så är det inte helt illa för en rutten tv-dokumentär. Det känns genomgående mer påkostat än det är tack vare vissa medvetna val. Exempelvis filmar man konsekvent ur grodperspektivet för att inte riskera att få en bil eller en kines med kamera med någonstans åt helvete ut i bakgrunden. Klädskruderna är inte i närheten av vad man förknippar med Marie Antoinette, men fungerar bra som en historisk placeholder.

Jag kan egentligen inte säga huruvida detta är bra eller dåligt. Som film lutar det nog mer åt det senare än det tidigare, men som källa till information helt O och K. Jag underhölls och edukerades visserligen under filmens speltid, men som film betraktat, har jag denna inte.

Kim Ekberg

Kommentarer