Satans's Sadists

  • Svensk titel: Satans's Sadists
  • Originaltitel: Satans's Sadists
  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-04
  • Tagline: MOTORCYCLE Maniacs on Wheels -- BREEZY RIDERS Roaring to HELL!

Recension - Blu-ray/DVD

Johnny är nyss hemkommen från Vietnam där han tjänstgjort som militärpolis under ett drygt år. Nu är han på väg till Los Angeles för att starta ett nytt liv i lugn och ro. Han får lift av ett medelålders par, han polis och hon hemmafru, som med sin egen son kvar i Vietnam självklart vill ställa upp och hjälpa denna unga man som kämpat för deras land (vifta med stjärnbaneret här).

Lätt hungriga stannar de vid en vägkrog mitt ute i öknen där ägaren Lew och servitrisen Tracy ser till att de får mat i sig. Allt är frid och fröjd tills ett motorcykelgäng dyker upp och börjar leva runt i restaurangen. När en av dessa motorburna ungdomar ger frun en, vad ska vi säga, ”komplimang” för hennes byst brister det för polisen som drar sitt tjänstevapen och inte fullt så vänligen men bestämt ber gänget att dra. Givetvis blir han övermannad och avväpnad och helvetet börjar nu på allvar...

Johnny och Tracy lyckas ta sig helskinnade från restaurangen men motorcykelgänget, med det urtuffa namnet ”The Satans”, är i hälarna på dem. Inga vittnen kan lämnas kvar! Gängets ledare, Anchor, tänker se till att varken Johnny eller Tracy kan leva för att berätta sanningen om vad som hände på vägkrogen...

”Satan’s Sadists” är en ganska så typisk bikersleazerulle från slutet av 60-talet med allt vad det innebär. Det är våld, knark, sex och annat smått och gott som förgyller vardagen, givetvis serverat på en ytterst tunn bädd av handling och skådespeleri och garnerad med en kvist dans.

Regissören Al Adamson gjorde den här filmen på bara åtta dagar och på billig 16mm film som sedan blåstes upp till 35mm på bio. Trots den korta inspelningstiden har han ändå lyckats göra en hyfsat habil rulle som är värd sin plats i genren.

Skådespeleriet är det lite si och så med. Russ Tamblyn, som spelar gängledaren Anchor, är lysande som alltid. De flesta känner kanske igen honom mest som Dr. Jacoby i ”Twin Peaks” eller som Riff i ”West Side Story” men han hade faktiskt drygt 40 roller bakom sig redan 1969 då ”Satan’s Sadists” spelades in. Hans mamma var inte direkt förtjust över filmen, faktum är att hon beskyllde den för att ha sabbat sonens karriär! I övrigt är det inga imponerande insatser vi får bevittna.

Så vem riktar sig den här filmen till? Tja, alla med minsta intresse av bikerrullar från 60- och 70-talet bör ju definitivt ta sig en titt. Har man däremot svårt för äldre film över huvud taget eller vill ha action non-stop bör man nog leta vidare. Det är absolut inte den bästa film i genren jag sett, men det är långt ifrån den sämsta.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer