Strangers, The

  • Svensk titel: Strangers, The
  • Originaltitel: The Strangers
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-01-14
  • Tagline: Lås dörren. Tänk att du är i säkerhet.

Recension - Blu-ray/DVD

Det sägs att ”The Strangers” baseras på en sann historia. Om det är sant kan jag ej svara på. Men det skulle inte direkt förvåna mig, med tanke på vilka sjuka människor det finns i verkligheten. Trots betyget, rekommenderar jag er att se filmen, eftersom det är en av de bättre rysare jag har sett på väldigt länge.

Filmen handlar om Kristen McKay och James Hoyt, ett par som i ett sista hopp, försöker reparera sitt brustna förhållande. Efter en bröllopsceremi får paret övernatta i ett öde hus mitt i ingenstans. Cigaretterna är slut och James tar bilen för att åka till en mack. Mycket snart knackar det hårt på ytterdörren och en förvånad men samtidigt skräckslagen Kristen öppnar. Utanför står en vilsen flicka med sitt långa blonda och stripiga hår med sitt ansikte ner i marken och frågar efter ”Tamara”, men det finns givetvis ingen Tamara där. Och snart påbörjas en psykisk terror.

Filmen är många gånger utdragen, men på ett bra sätt – då det medför spänning. Tre maskerade personer som genomför psykisk terror en hel natt. ”Ni råkade vara hemma”, svarar flickan när en skräckslagen Kristen frågar: ”Varför?”.

Det som sänker betyget är de typiska klyschorna – ett hus som ligger nästan så avlägset som det bara går och vem gömmer sig egentligen i garderoben? Och varför detta IQ-befriade sinnet? Går en mördare lös, vänder man väl sig knappt om?

Emma-Lou Pesonen

Kommentarer