Oskyldigt dömd

  • Speltid (min): 540
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-11
  • Tagline: Fösta säsongen

Recension - Blu-ray/DVD

TV 4:s dramasatsning ”Oskyldigt dömd” är baserad på verkliga händelser. Men är ändå underhållning och ingen moralpredikan. Med Persbrandt i spetsen för serien oss bakom rättsväsendets fasader.

Ensamvargen Markus Haglund (Mikael Persbrandt) jobbar som straffrättsprofessor vid Uppsala Universitet. Motvilligt har han precis inlett en kurs, oskyldigt dömd. De talangfulla studenterna Fia Jönsson (Sofia Ledarp), Anna Sjöstedt (Helena Af Sandeberg), Belal Al-Mukhtar (Francisco Sobrado) och Roger Andersson (Leonard Terfelt) blir hans hängivna och vetgiriga studenter. Rättsprofessor Haglund undervisar sina studenter iklädd glasögon, kavaj och en Ramones t-shirt. Han är stöddig, självgod och en sann kvinnokar med en grogg synlig i handen alltför ofta.

Men inom juridiken är Haglund är förträfflig och tar tillsammans med sina studenter sig ann fall efter fall, där han anser att människor blivit oskyldigt dömda. För att finna sanningen tvingas de hitta den sanna förövaren. När fallen öppnas igen, öppnas även dörren till en stängd lögn och en serie av händelser dras igång. Studenterna hamnar i farliga situationer och balanserar ständigt på gränsen till hur långt de själva kan gå.

Serien handlar om etik, moral, korrupta poliser, åklagare och domare, slapphänta advokater och hotade människor som inte vågat säga sanningen. Studenterna får lära sig att se bakom sina fördomar. Allt är inte alltid vad det ser ut att vara.

Även studenterna själva tvingas konfrontera sina hjärnspöken längst med kursens gång, då många fall berör dem själva på ett eller annat vis. Det sista målet ska visa sig bli deras viktigaste att lösa och berör dem alla hårt och allt dras till sin spets. Till och med professor Haglund visar sig vara mer genuin i botten än vad man till en början trodde.

”Oskyldigt dömd” är underhållande med starka skådespelarinsatser och kraftfulla repliker, samt många kända ansikten i gästroll listan. Jag rekommenderar verkligen denna samlingsbox till kalla vinterkvällar.

Jenny Ahlm

Kommentarer