Mumintrollens Farliga Midsommar

  • Speltid (min): 73
  • Release (Bio): 2009-02-13

Recension - Bio

Under en sommarnatt får vulkanen i havet ett plötsligt utbrott, vilket leder till att Mumindalen översvämmas. Muminfamiljen måste slutligen överge sitt hus och tillsammans med ett par främlingar intar de ett mystiskt hus som flyter omkring i den översvämmade dalen.

Min treåriga son blev inte ett större fan av denna film - och jag förstår honom. Själv gäspade jag flera gånger och sneglade på klockan. Visst är det charmigt med detta teveseriestuk á 70-tal, med dess filtdockor varvat med teckningar och målningar. Filmen är oerhört fint gjord, men tyvärr inte alls i min smak.

Mark levengood stod som berättarröst och kändes trygg samtidigt som den finska brytningen klingade bra.

En specifik replik i filmen, fick mig fundersam som förälder, då den kändes aningen fel för barnöron. Repliken som Snusmumrikern yttrade med stor förakt, löd ungefär såhär:
"Jag hatar parkvaktaren. Jag hatar parktanten som vaktar de undertryckta barnen."

Snusmumrikern avskydde det faktum att parkvaktaren hade satt upp regler som gällde i parken. Det kändes något ironiskt, sådan humor som småbarn inte riktigt förstår sig på. Fast jag medger att jag skrattade gott när hattifnattarna jagade iväg parkvaktaren.

Emma-Lou Pesonen

Kommentarer