Patrik 1,5

  • Speltid (min): 98
  • Release (Bio): 2008-09-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-02-25
  • Tagline: Tänkt att ett fel kan bli så rätt

Recension - Blu-ray/DVD

Välvårdade och blommande rabatter, kärnfamiljer och lyckliga barn. Svenssonlivet i villaidyllen ter sig lätt och skrattretande inrutat. Men ramen för vad som är brukligt är snäv och när paret Göran och Sven skoogh flyttar in lyfter många på ögonbrynen.

Göran och Sven drömmer precis som många par om barn. De har nyligen fått godkännande för adoption och inreder snabbt en barnkammare i huset. Det dröjer inte heller länge innan spjälsängen står på plats. Lyckan blir dock kortvarig då det visar sig att det inte finns några länder som godkänner homosexuella föräldrar.

Till parets lycka får de möjligheten att ta hand om den svenska pojken Patrik 1,5 år. Allt förbereds och nu saknas bara Patrik.

Men istället för den lilla pojken som de väntar dyker en surmulen tonåring upp utanför deras dörr. Med mössan långt neddragen muttrar han något obegripligt. När paret förstår att socialtjänsten skickat honom åker de genast dit för att ordna upp misstaget. Men det är helg och ingen går att få tag på och Patrik får stanna hos dem över helgen.

Patrik är en pojke med trasslig bakgrund, dålig attityd och starkt förakt för homosexuella.

Denna handling är som upplagd för komiska situationer och förvecklingar. Men komiken uteblir. Istället griper Lemhagen tag i en. Handlingen är sorglig. Den oönskade föräldralösa pojken, det homosexuella paret som inte accepteras och sprickorna i fasaden i Svenssonlängan.Jenny Ahlm

Kommentarer