Hollow Man

  • Svensk titel: Hollow Man
  • Originaltitel: Hollow Man
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2000-09-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-02-12
  • Tagline: There's more to fear than you can see.

Recension - Blu-ray/DVD

Sebastian Cale är ett geni. En garanterad framtida Nobelpristagare. Dock finns det en sak som står i vägen för hans framtid; hans stora ego och att han insisterar på att kalla sig själv för Gud.

Cale leder ett forskarteam som kontrakterats av USA:s försvarshögkvarter Pentagon för att bedriva topphemlig forskning om möjligheten att göra levande varelser osynliga. Och visst har Cale lyckats med den processen; det är bara att göra varelserna synliga igen som är den svåra biten. Och då han en natt kommer underfund med formeln, är alla hinder undanröjda för testning på människor.

När Cale sedan ljuger för Pentagon och enväldigt bestämmer sig för att bli den förste osynlige mannen, går det snart upp för hans kollegor att friheten att göra vad Cale vill i en möjlig oändlighet inte bara väger tyngre än ett Nobel-pris, utan även innebär en dödlig risk för samtliga då han bestämmer sig för att undanröja alla spår.

I rollen som Cale ser vi den evige birollsinnehavaren Kevin Bacon, och med risk för att låta lite elak kan man ju skämta om att det bästa med Bacon är att han äntligen varit med i en film där man slipper se på honom. Bacon ger dock en intressant psykopattolkning, där man verkligen kan känna hans desperata bestämdhet efter frihet.

Genom hela filmen häpnas man även över de otroliga specialeffekterna, som enkelt överglänser både "Star Wars Episode I" och "The Matrix". I en undervattensscen har regissören Paul Verhoeven utvecklat vad James Cameron gav oss i "The Abyss" redan 1989.

Men man kommer ju samtidigt inte ifrån att Verhoeven misslyckats med tolkningen av historien, och att "Hollow Man" givetvis är en film man ser för effekterna och den vackra brunettens skull. Vad som saknas är en djupare psykologisk inblick i mörkret. Och Elisabeth Shue gör allt annat än imponerar. Dock är hon charmig när hon vill älska med Josh Brolin, veteranen James Brolins son. Skoj att junior äntligen hittat sin väg till den vita duken efter att ha slagit igenom på TV med "Ponnyexpressen" och hankat sig fram genom olika mediokra dramasåpor.

Men Kevin Bacon är onekligen tuff, och hans djävulskap räddar lyckligtvis filmen från att totalt haverera. Men som sagt; gå någon manustolkningskurs Verhoeven!

Csaba Perlenberg

Andra recensioner

Kommentarer