Expendables, The

  • Svensk titel: Expendables, The
  • Originaltitel: The Expendables
  • Speltid (min): 103
  • Release (Bio): 2010-08-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-12-01
  • IMDb: Expendables, The

Recension - Blu-ray/DVD

Så var den då här, filmen som sedan den först började pratas om byggt en hype liknande ingen annan. En, enligt regissören och huvudrollsinnehavaren Sylvester Stallone, hyllning till 80-talets actionfilmer, späckad med explosioner och klassiska actionskådisar. Jag snackar givetvis om ”The Expendables”.

Filmen handlar om ett gäng legosoldater, ledda av Barney Ross (Stallone) som anlitas för att störta en general i ett odefinierat sydamerikanskt land, dock inte helt utan problem så det vankas givetvis våld en masse. Jag tänker faktiskt inte gå in mer på handlingen utan nöjer mig med att säga att den skulle kunna vara hämtad från en typisk DTV-rulle från 00-talet signerad herrarna Seagal eller van Damme; inte direkt komplicerad med andra ord. Men i ”The Expendables” är handlingen av mindre vikt.

Hela poängen med filmen är att Stallone lyckats samla ihop ett hyfsat imponerande gäng med muskelknuttar och brakar tillsammans med dem loss i en häftig - och högljudd - kavalkad av explosioner, skottlossning och knivviftande. Ensemblen kan lätt få vilket actionfan som helst att darra av förtjusning; Dolph Lundgren, Jet Li, Jason Statham, Mickey Rourke, Randy Couture, ”Stone Cold” Steve Austin och Terry Crewes. Som bad guy ser vi min absoluta favorit-slimeball; Eric Roberts.

”Men vänta nu”, säger ni, ”Bruce Willis och Arnold Schwarzenegger då?”. Jovisst, de är också med i filmen. I hela sex minuter. Trots att namnen skyltar högt på postern snackar vi inte om något annat än rena cameos. Willis är lika bra som alltid, men jag kan inte påstå att jag vill se Schwarzenegger i en ny actionfilm efter att han lagt guvernörskapet på hyllan. Han är bara ett år yngre än Stallone, men ser minst tio år äldre ut, faktum är att han börjat röra sig som en stel och sliten pensionär. Antar att det politiska livet tar ut sin rätt. Jag måste dock erkänna att det var kul att äntligen se bägge dessa legendarer sida vid sida, även om jag önskar att det hade skett för 15-20 år sedan.

Det är framförallt Stallone och Stathams film, det råder det ingen tvivel om. De tar absolut störst plats och Statham visar gång på gång att han trots sina i sammanhanget unga år definitivt kan mäta sig med de andra. Det är några av hans fightscener som utgör filmens höjdpunkter, tillsammans med en kraftmätning mellan Lundgren och Li som inte går av för hackor. Många av de andra karaktärerna förekommer förvånansvärt lite i filmen och jag hade personligen velat se mer av både Rourke och Roberts.

Så hur ska man egentligen bedöma en film som ”The Expendables”. Handlingen är medioker, det förekommer en del riktigt usel cgi och vi pratar ju inte direkt om Dramaten-klass på skådespeleriet heller. Vad filmen däremot har är glimt i ögat och förmågan att underhålla sin publik från början till slut. För att inte tala om en j-a massa explosioner! Som Tommy Lee skulle ha sagt, ”Boom over here, boom over there, boom everywhere!”

Det är i stunder som denna jag hade önskat att jag hade möjligheten att ge halva poäng då ”The Expendables” är en klockren 3½. Nu är så inte fallet, men jag vill inte heller ge ”bara” en trea. En fyra får det bli!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer