She's All That

  • Svensk titel: She's All That
  • Originaltitel: She's All That
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-02-18

Recension - Blu-ray/DVD

"She's all that" är en av många ungdomfilmer som kom under 1999. Här är det dags att uppdatera "Pygmalion" in i high school-miljö: Skolans populäraste kille, Zack (Freddie Prinze Jr.), blir dumpad av sin lika populära tjej Taylor (Jodi Lyn O'Keefe) då hon förälskat sig i en tv-stjärna vid namn Brock (Matthew Lillard). Skolbalen närmar sig, och under en diskussion får Zack's polare för sig att slå vad med honom: Han ska få en förutvald tjej att bli skolans baldrottning. Och inte vilken tjej som helst... Den utvalda blir den udda och töntiga Laney Boggs (Rachael Leigh Cook).

Jag skrev nyss ordet "töntig". Det ska iallafall föreställa att hon är töntig. Filmskaparna har försökt få oss att tycka det genom att låta henne:
- Vara intresserad av konst och teater.
- Jobba på en snabbmatsrestaurang med en gigantisk falafelhatt på skallen.
- Ramla i trappan.
Sist, men inte minst: HON HAR GLASÖGON.

Det är upprörande dåligt. Vill de att vi ska gå på en sådan sak, att glasögon och konst ska bevisa att hon är en mindre lyckad tonåring? Och sedan vill de få oss att tycka hon är ful innan "förvandlingen". Det är helt omöjligt när skådespelerskan heter Rachael Leigh Cook som är hur söt som helst. Det hjälper inte ens att sätta på henne de där enorma glasögonen som de "kreativa" hjärnorna kommit på tidigare.

Filmen är långtråkig, fast den innehåller en del roliga inslag. Brock, den påhittade tv-stjärnan från "The Real World", kan inte få nog av sig själv. Han tittar på sitt program så fort han får möjligheten och blir arg om flickvännen Taylor avbryter det hela med att vilja kela. Laney's pappa tror sig vara mästare på Jeopardy och under tiden han kollar på programmet skriker han ut sina svar som är så långt ifrån rätt de kan komma. Och är du vaksam kan du se Sarah Michelle Gellar i ett par sekunder i matsalen.

Skådespeleriet är inte särskilt bra. Även om Rachael Leigh Cook har sina ljusa stunder så passar hon inte för den första halvan av sin roll. Freddie Prinze Jr är enligt mig överskattad och gör inget intryck alls. Duktiga Anna Paquin är bortslösad i rollen som Zack's syster, vars enda uppgift är att förvandla Laney med hjälp av smink, sax och en fin klänning. Ni förstår, det är tydligen lösningen - du måste vara snygg för att bli accepterad. Är du inte det - gör om dig. Sorgligt...

Jörgen Hansson

Kommentarer