Long Twilight

  • Svensk titel: Long Twilight
  • Originaltitel: Hosszú alkony
  • Speltid (min): 70
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-04-08

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören Attila Janisch är känd för sina vridna och mentala thrillers. ”Long Twilight” är hans andra film och är en filmatisering på science fiction författarinnan Shirley Jacksons bok "The Bus”.

I ”Long Twilight” får vi följer en universitetslektor på hennes resa till sina barndomskvarter. En skymningsvärld där tid, rum och plats inte är vad de ser ut att vara öppnas.

Hon reser genom ett vackert landskap med sin man. När hon ber att få bli avsläppt för att besöka prästen i byn. Men när hon kommer fram är ingen hemma.

En gammal stor buss kör upp utanför prästens hus. Till hennes förvåning meddelar chauffören att prästen varit död i 10 år. Hon kliver på bussen.

En skakig resa inleds, hypnotiserande musik spelas. Den rostiga bussen kör fortare och fortare, alla passagerare är tysta och stilla. Vid nästa hållplats ska hon kliva av men bussen bara kör och kör. När bussen äntligen stannar är det mitt i natten och regnet öser ned.

En åldrad lastbil kommer körandes och hon får skjuts. Tillslut stannar de vid ett hus, som visar sig vara hennes hus. Men det är alldeles nerslitet.

Hon befinner sig plötsligt i en skräckfylld skymningsvärd och slåss mellan dåtid och nutid.

”Long Twilight” är bland de sämsta filmer jag sett. Knappa repliker, dålig kvalité och textning som bitvis försvinner höjer inte upp stämningen. Fick stoppa filmen flera gånger för att inte somna. Hela filmen är en enda lång skumpande bussresa. Denna film skulle jag kunnat vara utan.

Jenny Ahlm

Kommentarer