Miraklet vid St. Anna

  • Svensk titel: Miraklet vid St. Anna
  • Originaltitel: Miracle at St. Anna
  • Speltid (min): 160
  • Release (Bio): 2008-09-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-04-01
  • Tagline: World War II has its heroes and its miracles.

Recension - Blu-ray/DVD

Filmen ”Miraklet vid St. Anna” är historien om fyra afroamerikanska soldaters öden under andra världskrigets Italien, närmare bestämt i den lilla byn Colognora i Toscana. Omringade av tyskar sammanstrålar de med partisaner från ortsbefolkningen och mobiliserar sig inför vad som komma skall.

Men filmen börjar inte där, i 1980-talets New York avlossar en postanställd ett till synes oprovocerat dödande skott mot en besökare. Allmänheten står frågande och det är när den nybakade reporten Tim Boyle får chansen att nysta upp det hela, som filmen tar stegen 40 år tillbaka.

Med erfarenheter av ett mot de svarta förtryckt USA, just det landet de ska vara villiga att offra sitt liv för står soldaterna enade. I ett bakslag där många av deras kamrater omkommer finner sig fyra själar kvar. Det är Aubrey Stamps, Bishop Cummings, Hector Negro samt Sam Train.

Men ännu ett livsöde kommer i deras händer, den lille pojken Angelo vars familj mördats. Angelo är dock inte ensam, med sig har han pojken Arturo, en pojke som ingen annan än just han kan se.
Händelseutvecklingen mynnar ut i klarhet till vad som föranledde mordet fyrtio år senare.Med filmen ”Miraklet vid St. Anna” har regissören Spike Lee, känd från bland annat ”Inside Man” lyckats skapa ett bitterljuvt krigsdrama som lockar till uppmärksamhet. Händelsen grundar sig delvis i massakern vid Strazzema där 560 ortsbor avrättades. Även om filmen har sina ologiska hål här och där, så bidrar helheten till en spännande filmupplevelse.

Som den petige person jag är så ger jag ett stort plus för att tyskarna pratar just tyska, likväl som italienarna pratar italienska. Man har castat folk av just dessa nationaliteter; mycket bra. Musiken bidrar med sitt och förmedlar känsla till filmen.

Jag kan dock önska lite mer djup bland dialogen. Vad är det som får dessa svarta soldater att strida för ett land de stundom hatar? Var finns motivationen? Detta saknar jag, och även om Spike Lee valt att fokusera på andra frågeställningar i kriget så går det inte att komma ifrån, och särskilt inte när beteckningen ”Buffalo soldiers” kommer upp tidvis.

Det känns som att Spike Lee velat höja upp de svartas insats till ytan men stannat på halva vägen, samtidigt som han velat göra en bra helhets-krigsfilm. Tyvärr ger det avkall på karaktärernas bakgrund. Spike Lee har i ett gott försök hamnat i kvantitets-fällan. ”Lite av allt.”

Filmens 160 minuter känns dock inte långa och jag gillar cinematografin, det är vackert och där kvantitet i det här fallet är negativt så har man i alla fått en liten del av varje karaktärs russin i kakan, amerikan, som tysk som italienare, även om jag önskat ett mer fokus.

Helhetsintrycket ger en bra film som man bör se. Betyget hänger dock och dinglar längs kanten. En svag fyra.

Adam Löppe

Kommentarer