En saga från Nordpolen

  • Svensk titel: En saga från Nordpolen
  • Originaltitel: Call of the North
  • Speltid (min): 77
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-25

Recension - Blu-ray/DVD

”En saga från Nordpolen” är uppföljaren till den kritikerrosade ”Pingvinresan”.

Så långt norrut man kan komma ligger Antarktis. Inbäddat i extrem kyla och is ligger detta vidunderliga och uråldriga rike. I denna starka dokumentär som filmats under 8 år får vi följa en del av Antarktis barn, valrossen Seela och isbjörnen Nanu. Vi får följa dem från det de är nyfödda till att de själva en dag blir mödrar.

Valrossen Seela är nyfödd. I det kalla isvattnet långt under isen befinner hon sig med sin mamma och moster. Isbjörnen Nanu tittar för första gången ut ur sitt ide på isberget och blickar ut över sitt kungarike.

Nanu är busig och livlig. I den vita snön skuttar hon nyfiket runt. Hennes mamma har precis påbörjat Nanus överlevnadskurs. Livet för en isbjörn i Antarktis är inte lätt och kampen mot hungern är ständig.

Valrossarna lever i grupp. Tillsamman ligger de hoptryckta på isblock. Det är gripande att se dessa stora och klumpiga djur. Hur de värnar om varandra och aldrig lämnar de andras sida.

Seela och Nanus värld är täckt av is. Men den förändras. Istäcket smälter tidigare varje vinter och tar längre tid att återskapa. Därmed tvingas Antarktis djur ändra sina levnadsmönster och ge sig ut på vansinnesfärder. Dessa gripande resor får vi följa.

”En saga från Nordpolen” är en väckarklocka för klimathotet. Med storslagna bilder fångas djurens liv. Nyfödda kravlande isbjörnar, kraftfulla isbjörnshanar som bankar sönder isen med sina labbar för att finna föda, isstormar i -40 grader, allt skildras här och ger en bild av Antarktis värld. En värld som kanske inte kommer att finnas kvar så mycket längre till.


Jenny Ahlm

Kommentarer