Soul survivors

  • Svensk titel: Soul survivors
  • Originaltitel: Soul survivor

Recension - Blu-ray/DVD

Att vara annorlunda är oftast bra, och det är inte allt för ofta en film är det som fötts i "Screams" kölvatten. "Soul survivors" försöker verkligen och har valt en flummig och mystisk väg att gå.

Fyra vänner är med om en svår bilolycka, och tjejen som satt bakom ratten förlorar sin pojkvän. Hon hämtar sig inte riktigt efter händelsen och tycker sig se honom lite här och var. Dessutom verkar det som om hon har ett par av dem hon krockade med efter sig, och de vill henne knappast väl.

Den här filmen har hamnat i helt fel händer. Regissören Stephen Carpenter greppar inte historien tillräckligt bra för att kunna berätta den vidare. Det blir som en enda stor och rörig dröm som får åskådaren att desperat försöka vakna upp. Carpenter försöker alldeles för hårt med att göra saker mystiska. Han är ljusår ifrån David Lynch när det gäller sådan kompetens och glömmer bort att få in värdeord som "bra" och "intressant" i scenerna.

Den kända ungdomskvartetten i huvudrollerna saknar allt vad kemi heter. De ska tydligen föreställa kompisar - eller rättare sagt kärlekspar och kompisar. Det märks inte. Melissa Sagemiller spelar centralfiguren, och hon är trist och bara ett anonymt litet offer. Grabbarna Wes Bentley ("American Beauty") och Casey Affleck är precis lika trista, och Eliza Dushku må vara vacker och karismatisk fast här har hon hamnat fel.

"Soul survivors" vill väldigt mycket, och en stor eloge till den för det. Men viljan räcker inte, för med det här materialet kommer man inte särskilt långt.

Jörgen Hansson

Kommentarer