Prison

  • Svensk titel: Prison
  • Originaltitel: Prison
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-08-26
  • Tagline: Horror Has A New Home.

Recension - Blu-ray/DVD

För ca 30 år sedan arbetade Sharpe som fångvaktare på fängelset i Rawlins. Han var hård och grym och drog sig inte för att jävlas med fångarna in i det sista, bland annat med den oskyldigt dömda fången Forsythe som Sharpe satte i elektriska stolen. Det slitna fängelset stängdes strax därefter men har nu öppnats igen. Sharpe är även han tillbaka, den här gången som chef. Men något väntar på honom, någonting ondskefullt som länge väntat innanför murarna...

”Prison” är finske regissören Renny Harlins Hollywooddebut och det var efter denna som han fick göra filmer som ”Terror på Elm Street 4”, ”Die Hard 2” och ”Cliffhanger”. Det är en blandning av thriller och skräck med övernaturliga inslag och det är verkligen kul att återigen få se den. Jag hyrde den på VHS i slutet av 80-talet och såg den då åtskilliga gånger men ändå känns det som en helt ny bekantskap när den nu släpps på svensk DVD. Mycket förstås av den enkla anledningen att den nu är helt oklippt, medan den gamla hyrversionen var kraftigt slaktad. Det är en hel del gore i filmen och det är härligt att se så mycket praktiska effekter in action tillsammans med snyggt foto av svenske Mac Ahlberg.

I huvudrollen som fången Forsythe ser vi en blott 30-årig Viggo Mortensen och den sadistiske Sharpe spelas fullkomligt lysande av Lane Smith, som tyvärr gick bort för ett par år sedan. Den frenesi som den senare visar upp är obeskrivlig!

”Prison” är definitivt en av mina favoriter när det handlar om 80-talsrysare och jag kände mig som ett barn på nytt när jag först hörde att Studio S skulle ge ut den på DVD. Så här i efterhand måste jag erkänna att jag är lätt överraskad över hur bra den åldrats ändå. Ska sanningen fram var jag aningen orolig över att den skulle kännas urtöntig men jag behövde inte bli besviken. Fans av genren bör definitivt ta en titt eller två.

Nu väntar jag bara på att Michael Manns ”The Keep”, eller ”Satans Borg” som den hette i Sverige, får en vettig DVD-release också. Tyvärr verkar herr Mann inte speciellt sugen på den tanken, så tills dess att han ändrar sig får man väl nöja sig med bootlegs från någon gammal laserdisc istället.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer