Tom Jones

  • Svensk titel: Tom Jones
  • Originaltitel: Tom Jones
  • Speltid (min): 116
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-09-02
  • Tagline: The Whole World Loves Tom Jones!

Recension - Blu-ray/DVD

Oäktingen Tom Jones är en riktig spjuver. Som en katt bland hermelinerna i överklassens England härjar han runt och får kvinnor på fall till höger och vänster. Något som förstås inte gör honom lika populär bland den manliga delen av befolkningen, som snarare kokar av avundsjuka och ilska.

Efter ha ställt till med ännu en skandal tvingas Toms fosterfar skicka iväg honom från hemmet. På väg mot nya äventyr möter Tom massor med olika människor och hamnar i den ena knepiga situationen efter den andra. Men med list och charm löser sig de flesta problemen och resan fortsätter...

Filmen ”Tom Jones” har inget med tjuren från Wales att göra utan bygger helt och hållet på Henry Fieldings roman från 1749. I titelrollen ser vi en ung Albert Finney och han är som klippt och skuren för rollen med sin charmiga uppsyn. Det finns fler välkända namn i rollistan, som Susannah York (kanske fortfarande mest känd för att ha spelat Stålmannens kryptonske mor i de fyra filmerna med Christopher Reeve), Julian Glover och David Warner för att nämna några.

Att säga att det är en väldigt lekfull film är ingen överdrift. Det börjar som en stumfilm, komplett med uppspeedat tempo, textskyltar och typisk musik och går sedan över till ”normal” film. Flera gånger bryter man den ”fjärde väggen” men man lyckas hålla det på en lagom nivå, det blir aldrig för mycket.

”Tom Jones” är en härlig film, fylld av vackra miljöer, humor, god mat och generösa urringningar. Jag förstår till fullo att folk strömmade till biograferna när filmen släpptes 1963 och den är välförtjänt av sina fyra Oscarstatyetter (Bästa regi, bästa manus, bästa musik och bästa film). Betyget är givetvis en solklar femma!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer