Thunderbolt

  • Svensk titel: Thunderbolt
  • Originaltitel: Thunderbolt and Lightfoot
  • Speltid (min): 110
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-09-23
  • Tagline: Thunderbolt... the man with the reputation. Lightfoot... the kid who's about to make one!

Recension - Blu-ray/DVD

John ”Thunderbolt” Doherty trodde sig ha hittat det perfekta gömstället från sina gamla bankrånarkumpaner; som präst i en liten håla. Men säg den ro som varar för alltid... Efter att ha blivit beskjuten mitt under pågående mässa springer han för livet från en hitman. Plötsligt får han mer eller mindre ofrivillig hjälp av den unge mannen Lightfoot som precis stulit en bil hos en lokal bilhandlare. Han råkar köra över Thunderbolts förföljare och tillsammans beger de sig bort från staden.

Thunderbolt och Lightfoot blir snart vänner och delar med sig av sina erfarenheter. De är dock inte säkra ännu, då Thunderbolt fortfarande har otalt med sina gamla kumpaner som tror att han lurat dem på ett stort byte. Efter en hel del tumult lyckas han förklara läget för dem och tillsammans bestämmer de sig för att begå det stora brottet igen. Samma bank, samma tillvägagångssätt. Nu ska väl inget kunna stoppa dem, eller?

”Thunderbolt” är Michael ”Deer Hunter” Ciminos regidebut. Han handplockades av Clint Eastwood, som blivit imponerad av Ciminos arbete med manuset till ”Magnum Force” året innan. Det är mycket habil film, och faktiskt en av få Clint Eastwood-rullar jag tidigare inte sett! Därför var det med extra förväntan jag satte mig i soffan och insöp denna klassiska actionfilm.

Jag blev verkligen inte besviken, tvärtom! Clint Eastwood är (förstås) lysande i huvudrollen som Thunderbolt och en blott 25-årig Jeff Bridges briljerar som Lightfoot. Han blev också, med all rätt, nominerad för en Oscar för denna roll. I övriga roller ser vi goa gubbar som George Kennedy och Geoffrey Lewis, till och med Gary Busey skymtar förbi vid ett tillfälle.

Jag kan nu lägga ännu en Clintan-film till samlingen. Kanske inte min absoluta favorit, men den ligger definitivt inte långt därefter.

Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer