Speed II

  • Svensk titel: Speed II
  • Originaltitel: Speed 2: Cruise Control
  • Speltid (min): 120
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-06-27

Recension - Blu-ray/DVD

Speed 2 når inte i närheten av Speed (ettan), som i sig inte är någon klassiker direkt. Dock måste man, nästan motvilligt, medge att [även] Speed 2 håller actionälskarna på stolskanten från början till slut. Naturligt är, att då man vill göra en snabb pengamaskin efter en stor succé, så tenderar det att gå åt helvete.

Nu är det så att Speed 2 är på förhand dömd av en massa ”filmvetare”, som lägger kritikens och recensionernas tonvikt på att den inte ger oss något nytt, manus är dåligt och att den egentligen är endast en billigare kopia av Speed. Och så ÄR det. Det är en veritabel kopia av Speed och manus är lika slarvigt som logikbefriat. Men än sen då? Vad får man för pengarna? Är det värt att köpa filmen? Frågor som endast kan besvaras av köparen och hans/hennes preferenser.

Vill man se en söt Sandra Bullock? Vill man se massor av välkoreograferad action? Vill man se en av de bästa actionregissörerna göra ett skapligt hantverk och glömma att han häver fysikaliska lagar och kontinuiteter precis som han själv vill? Vill du skita i allt som heter logik och koncentrera dig på våld och inga visor?
Ja, då har du valt rätt film. Bered dig på att stenansiktet Keanu Reeves är utbytt mot Jason Patric, som tycks ha svårt att få roller numera (undrar varför, ha, ha). Bered dig på att Sandra Bullock skriker mycket mera, ofta helt omotiverat, än i Speed. Acceptera att Willem Dafoe inte är i närheten så skurkaktig som gamla Dennis Hopper.

Som sagt, om man bara önskar se en visuellt häftig film med bra ljud och action i mängder så kan man med gott samvete skaffa sig Speed 2. Minsta lilla tankeverksamhet under visningen kan dock förstöra en hel del och rekommenderas därför icke.

Några guldkorn i alla fall: Jan de Bont är en mycket skicklig filmfotograf som sadlade om och började regissera. Han skiter ofta i vad som är intelligent och kritikervänligt. Han satsar på det visuella och där är han mycket duktig. Tänk bara på ”Twister” och ”The Haunting”. Bakom kameran har han varit i bl.a. ”Die Hard”, ”Hunt for the Red October”, ”Basic Instinct” och ”Lethal Weapon 3”. Så han KAN! Gubbar som de Bont behövs för att mätta alla sinnen som suktar efter stora effekter och maffigt kameraarbete.

Ljudavdelningen har verkligen gjort ett snyggt jobb. Sällan har effekterna varit så välljudande i en amerikansk film. Hemmabioägare med mellanklassanläggning eller större kan drabbas av honung i örat. Så det brakar och mullrar!

Musiken är typisk, varken mer eller mindre, men fyller sin uppgift väl.

Effekterna är f.ö. designade på ILM (Industrial Light & Magic. Ett George Lucas företag!) och där gör man inget halvdant.

Min slutsummering kan tänkas vara för högt med tanke på vad jag egentligen tycker, men åter så vill jag poängtera att det är de enskilda delarna som avgör. Skulle jag köra med en kategori för manus, logik och allmänt vett så skulle Speed 2 hamna i närheten av 0 Kelvin. Eller under.

Jan Ahlgren

Kommentarer