L.A. Gigolo

  • Svensk titel: L.A. Gigolo
  • Originaltitel: Spread
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-11-04

Recension - Blu-ray/DVD

”L.A. Gigalo” av David Mackenzie med Ashton Kutcher i huvudrollen är den modärna motsvarigheten till ”American Gigolo” från 1980 med Richard Gere.

Kutcher spelar Nikki som kommit till Los Angeles i jakt på en enda sak, en lätt tillvara med brudar, drinkar vid poolen och lyxliv. För att få detta förför han äldre förmögna kvinnor. Nikki själv har varken hus eller stadig inkomst.

Anne Heche spelar en rik advokat, Samanta, som Nikki för tillfället lurat runt sitt finger. I en perfekt sammansättning av nötta kläder, ett gulligt leende och välslipade repliker får han henne precis dit han vill och han flyttar omedelbart in i hennes enorma lyxvilla på berget. Där lever Nikki gott. Paraplydrinkar vid poolen, märkeskläder och goda middagar blir återigen hans vardag.

Nikki lever livet så snart Samanta lämnar stan. I hennes lyxvilla lurar han unga fotomodelliknande tjejer att han är framgångsrik och att villan är hans.

När Samanta kommer hem återgår han till att vara hennes. Det är en sorglig bild som målas upp av miljonärskan Samanta med både ångest inför att åldras och ensamheten.

Samtidigt träffar Nikki en ung servitris som sätter hela hans tillvaro och värderingar på spel. Hon har inga pengar eller någon enorm villa. Ändå kan inte Nikki låta bli att lockas av henne.

”L.A. Gigalo” är mycket naket och sex. Vilket gör att jag anser att det skulle vara passande med en åldersgräns.

En skamlös värld visas upp. En värld där det känns som om ingenting är förbjudet och lycka nås sängvägen. Ändå känner man medlidande med både kvinnorna samt Kutcher själv.

Jag gillar denna film. Som många gånger är mer sorglig än komisk, som den faktiskt är ämnad att vara. Filmen löser inga världgåtor och visst kan man förutse handlingen. Men det är en bra historia. Bra skådespelare. Kutcher kommer verkligen tillrätta i denna roll.

Jenny Ahlm

Kommentarer