Mother, The

  • Svensk titel: Mother, The
  • Originaltitel: Madeo
  • Speltid (min): 121

Recension - Blu-ray/DVD

Jag har haft en smula svårt att fullkomligt ta till mig geniförklarade Joon-Ho Bongs tidigare filmer. Detta på grund av att han beblandar seriösa teman med onödiga våldsamheter och buskiskomik på ett sätt jag inte förrän i och med hans senaste film har uppfattat som en schysst mix. På förhand verkade ”Mother” befriad på alla sådana element, men lyckligtvis klarar jag här av dem när jag upptäcker att de fortfarande finns på plats.

Filmen öppnar fullkomligt magnifikt med en mamma vandrandes på en färglös åker, iklädd lila och blommiga kläder, som vandrar fram till kameran och bjuder på en melankolisk dans. Dessa inledande minuter summerar på ett fint sätt resten av filmen, en mörk mordutredning som ändå framställs med lätthet och elegans, mycket som huvudpersonens dystra dans.

Egentligen är filmen ingenting speciellt, utan det är i framförandet den lyser. Den är utsökt fotograferad, spelad och ackompanjerad av ett underskönt musikspår. Trots att den tangerar tvåtimmarsgränsen känns den aldrig lång eller tråkig, utan ständigt spännande. ”Mother” lyckas med lätthet ta upp frågor om skuld, samvete och ändlös moderkärlek, och platsar därmed in som en av festivalens allra bästa filmer.

Kim Ekberg

Kommentarer