Maid, The

  • Svensk titel: Maid, The
  • Originaltitel: La Nana

Recension - Blu-ray/DVD

”La Nana”, eller ”The Maid” som vi väljer att kalla den här filmen på våra nordliga breddgrader, är helt enkelt en film om en nanna, ett hembiträde. Detta hembiträde börjar efter tjugo långa år av trogen tjänst, plötsligt bete sig märkligt gentemot sin värdfamilj.

Detta är en mycket intressant premiss, som med enkla medel lyckas få publiken att reflektera över vad de ser. Den är gjord med enkla medel, med en handkamera som registrerar utan att tränga sig på, naturalistiskt skådespeleri, och en ödmjuk berättartakt.

Men jag liknar gärna ”The Maid” med lika festivalaktuella ”Fish Tank” för att illustrera vad jag anser vara dess misstag. Dessa filmer är bägge utförda på ett smakfull sparsmakat vis, och vinner på sin realism. Men ändå tycker jag att det saknas någonting som gör att denna realism uppnås komplett. Filmerna lyckas aldrig sudda ut barriären mellan mig i publiken och filmduken, aldrig suga in mig totalt. Främst eftersom de i min maggrop känns lätt konstruerade, lite för bra för att vara sanna. Symbolik hör exempelvis inte hemma i en film av detta slag. Sedan finner jag bägge dessa filmers slut lite väl tillrättalagda och konflikträdda, men det kanske bara är jag som är van vid en mer fatal accentuering. Men hellre inget alls än något så tillmötesgående som här.

Men ”The Maid” är absolut en lyckad film, som jag tror att många kommer att kunna uppskatta snäppet mer än jag gör. Det tyder i alla fall publikreaktionerna på, skratt och spontana applåder. Helt klart en av festivalens höjdpunkter whatsoever.

Kim Ekberg

Kommentarer