Hemligheten

Recension - Blu-ray/DVD

”Hem till Byn” är en av världens mest långlivade tv-serier med sina trettiofem år i etern. Detta spektakel sågs av nästan halva Sveriges befolkning, och en av de mest folkkära karaktärerna var mackägaren Willy Stridh som spelades av Carl-Ivar Nilsson. Detta är en dokumentärserie om denne skådespelare, och den mörka hemlighet som han bar på under hela sitt liv (och som säkert inte är speciellt mycket av en hemlighet för alla).

I filmen följer vi Carl-Ivars sons spirituella jakt efter sanningen om fadern, och kanske även efter en uppgörelse. Rent filmberättartekniskt är filmen inget underverk, även om den associativa klippstilen är pedagogisk och tjänar sitt syfte väl. Det kan dock kännas lite väl subjektivt många gånger då man ackompanjerar berättarrösten med lustiga och klipp från ”Hem till byn”, flygande sparvar eller något annat passande. Musiken är också ganska påträngande och tillför inte så mycket.

Desto intressantare är filmens innehåll. ”Hemligheten” bjuder på ett gripande och involverande levnadsöde, men kanske ännu intressantare ett samhälles utveckling. Och det samhället är då Sverige. Vi får följa detta fosterland från folkhemmets ”trygga” barm, via frigörelserörelser, AIDS-smittans utbredning och fram tillbaka till samtiden. Det personliga uppblandat med det allmängiltiga bildar en gripande och mycket intressant film väl värd att se.

Kim Ekberg

Kommentarer