Soundtrack For a Revolution

  • Speltid (min): 82

Recension - Blu-ray/DVD

Den amerikanska medborgarrättsrörelsen lyckades med något som få andra klarat av, att ändra ett samhällssystem med mestadels fredliga metoder och därigenom skapa en mer jämställd nation. Det är kampen mot detta mål och de incidenter och personer som såg till att det skedde som ”Soundtrack for a revolution” handlar om. Särskilt fokus har filmen på den musik som medborgarrättsaktivisterna lyssnade på och sjöng medan de gick i demonstrationståg, protesterade eller firade segrar. Musiken utgörs till stor del av sånger med religiös bakgrund som i tider av oroligheter också fick djupt politiska innebörder.

Filmen är konventionellt uppbyggd och består av tre olika inslag: vittnesmål från de som var med i form av intervjuer, ett stort antal högintressanta och närgångna arkivklipp och sekvenser där nutida musiker tolkar det musikaliska arvet från medborgarrättsrörelsens repertoar. Bland de som framträder finns bl.a. Richie Havens, The Roots och Joss Stone och de gör för det mesta bra ifrån sig, men man kan ifrågasätta hur mycket deras medverkan egentligen tillför filmen. Så har också en av filmens två regissörer, Bill Guttentag, sagt att de främst finns med för att locka en yngre publik att ta del av den viktiga grundhistorien, den om kampen för frihet och jämlikhet.

Så är det också en berättelse som inte kan upprepas för många gånger. Det är oerhört inspirerande och gripande att följa de många människor som vågade riskera sina liv för att åstadkomma förbättringar för en hel nation. Det finns en hel del otäcka inslag, både i arkivklippen och de medverkandes historier, och filmen lyckas effektivt måla upp en bild av den rasistiska södern där aktivister ständigt var utsatta för fara. Men trots detta för filmen främst med sig ett positivt budskap som kan inspirera politiskt aktiva än idag: det går att förändra orättvisor, och det gör att göra detta på fredlig väg. ”Soundtrack for a revolution är en engagerande och viktig film som aldrig upphör att fascinera publiken.

Johannes Hagman

Kommentarer