Tetro

  • Speltid (min): 127

Recension - Blu-ray/DVD

Legendaren Francis Ford Coppola är tillbaka med sin första rulle på flera år, ”Youth Without Youth” räknas tydligen inte. Nya filmen ”Tetro” är en sirligt svartvit historia om två bröders inte helt okomplicerade återförening. Det är inte svårt att tankarna går till ”Rumble Fish”, Vincent Gallo snackar till och med med samma lenröst som Mickey Rourke gjorde back in the days.

”Tetro” är både lyckad och misslyckad på en och samma gång. Stundtals är den riktigt snygg, men ibland är den rent sagt ful och riktigt illa ljussatt. Färgsekvenserna i tillbakablickarna, och dansnumren (!) ser också väldigt taffliga ut. Till en början är filmen riktigt trivsam, när bröderna hänger med varandra i Argentina och Vincent Gallo haltar runt på kryckor och är bitchig. Men sedan får filmen ambitioner, och svårare att skilja på smakligt och osmakligt.

Den sista halvtimman är fullkomligt kalkonartad, och bjuder på saker jag inte trodde jag skulle få se i en seriös film. Men den goda inledningen, och Gallos skådespeleri gör att filmen även betraktad i en backspegel med näppe håller sig över vattenytan. Lite märkligt är det väl ändå att Vincent Gallo är med i två filmer denna festival som förlitar sig så mycket på yta? Och varför är han inte här i stan? Och kanske får visionärspriset istället för den där franska luffaren.

Kim Ekberg

Kommentarer