Two Girls and a Guy

  • Svensk titel: Two Girls and a Guy
  • Originaltitel: Two Girls and a Guy
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-02-03

Recension - Blu-ray/DVD

Skådespelaren Blake lever ett ganska gott liv. Han kanske inte får alla roller han söker, men han har en underbar etagevåning och två vackra flickvänner som dock inte känner till varandra. Inte fram tills den dagen då bägge bestämmer sig för att överraska honom samtidigt vill säga...

När de bägge kvinnorna, Lou och Carla, inser att de faktiskt väntar på samma man och att de båda blivit bedragna blir inte reaktionen riktigt den som man kanske trott. Istället för att ge sig på varandra börjar de prata och lär snart känna varandra och bygger upp ett gemensamt förakt för den man som lurat de båda. När Blake väl kommer hem blir han genast ställd mot väggen, men det visar sig snart att han inte är den enda som burit på hemligheter...

”Two Girls and a Guy” är skriven och regisserad av James Toback, som också låg bakom dokumentären ”Tyson” som kom härom året. Han skrev den specifikt för sin gode vän Robert Downey Jr., som alltså spelar Blake. Och som han gör det sedan! Oj oj oj... Inte för att det kom som en nyhet, men Downey bevisar här än en gång att han är en av de mest talangfulla skådespelarna i sin generation, utan tvekan! Som Blake får han spela ut sitt stora register och han gör det med full övertygelse. Imponerande!

Som de båda flickvännerna ser vi Heather Graham och Natasha Wagner och jag måste erkänna att Graham var i svagaste laget här. Wagner är dock utmärkt som Lou.

Då filmen nästan uteslutande utspelar sig i Blakes lägenhet med endast dessa tre karaktärer (vi får kort se två andra på gatan när Lou och Carla väntar utanför) får man en känsla av detta varit en pjäs från början, men så är inte fallet. Däremot skulle historien kunna göra sig oerhört bra även på teater utan att man skulle behöva göra några som helst ändringar faktiskt.

”Two Girls and a Guy” smögs ut 1997, dvs flera år före Downey's ”första” comeback med ”Ally McBeal” och är knappast den film på hans resumé som gjort mest väsen av sig. Men nu när den finns lättillgänglig på svensk DVD bör samtliga Downey-fans ta sig tiden att se den.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer