Serbian Scars

  • Svensk titel: Serbian Scars
  • Originaltitel: Serbian Scars
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-03-03

Recension - Blu-ray/DVD

Under det kalla kriget utvecklade forskaren Goran Obilic mer eller mindre av misstag ett kemiskt stridsmedel som skulle kunna döda hundratusentals människor. Han bestämmer sig för att gömma undan formeln så ingen kan utnyttja den för att skapa ett fruktansvärt vapen.

Formeln må vara gömd, men den är inte glömd. Terroristen Dreq känner till dess existens och tänker göra allt för att lägga vantarna på den. Han drar in Obilic's bägge söner i en plan som kommer att förändra alla inblandades liv för alltid...

”Serbian Scars” är en kompetent actionthriller, skriven och producerad av Vladimir Rajcic som också spelar huvudrollen som Gorans son Alex. Han lyckas lägga till en ytterligare dimension till dramat genom att påvisa de motsättningar som finns mellan forna grannar i Serbien och Kroatien, mellan kristna och muslimer, utan att det blir för melodramatiskt. Som brodern Peter, som ägnat de sista tio åren i USA, ser vi Mark Dacascos och som terroristen Dreq ser vi Michael Madsen, som tyvärr ringer in sitt jobb utan större engagemang.

Jag misstänker att ”Serbian Scars” kommer att stå orörd i hyllorna runt om i landet länge pga sitt omslag. Det är ett ganska generiskt omslag, och namnen som det skyltas med i stora bokstäver (Madsen, Dacascos, Rajcic) är kanske inte de mest kommersiellt gångbara. Men försök se bortom ytan och ge filmen en chans. Vem vet, ni kanske kommer att bli förvånade. Det blev åtminstone jag.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer