Odjuret

  • Svensk titel: Odjuret
  • Originaltitel: La Bête
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-05-12

Recension - Blu-ray/DVD

Efter att ha slutfört episodfilmen ”Omoraliska historier” hade regissören Walerian Borowczyk fortfarande en hel del material kvar. Den från början planerade sjätte episoden var enligt honom för bra för att ignorera så han bestämde sig för att skriva en ny ramhistoria med det redan färdiga materialet som utgångspunkt. Slutresultatet blev ”Odjuret”, som släpptes 1975.

Till ett slott i Frankrike anländer den brittiska överklassflickan Lucy Broadhurst tillsammans med sin faster. Hon är där för att träffa sin tilltänkte make, den lätt introverte Mathurin. Mathurins far gläds åt detta då familjen är på ruinens brant och detta bröllop skulle innebära en ekonomisk uppsving. Men allt står inte rätt till i slottet, vad är det för hemligheter Mathurin och hans släkt bär på egentligen? Och vem är Romilda, kvinnan som Lucy drömmer om?

”Odjuret” totalförbjöds i ett stort antal länder när den kom, detta beroende på filmens sista halvtimme som i stort sett består av en enda lång sexscen mellan Romilda (spelad av finskan Sirpa Lane) och filmens titelfigur, dvs odjuret själv. Det ser mest ut som en riktigt ful apkostym med ett rejält praktstånd, för att ge er en liten hint om vad som väntar.

Vad ska jag säga om den här filmen egentligen? Den är inte speciellt bra, inte alls faktiskt. Men det är en film som jag hört talas och läst om under många, många år och jag är glad över att ha fått chansen att se den. Synd bara att det blev lite av ett antiklimax.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer