Mr Majestyk

  • Svensk titel: Mr Majestyk
  • Originaltitel: Mr Majestyk
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-05-12

Recension - Blu-ray/DVD

Vince Majestyk är en fredlig melonodlare i södra USA. Hans högsta prioritering just nu är att få in melonskörden i tid för att kunna sälja den vidare innan den blir förstörd. Men det vore ju allt för enkelt förstås. Som om det inte räckte med traktens lille wannabe-gangster som förgäves försöker sälja in sina tjänster hamnar Majestyk dessutom i onåd med en ökänd hitman som inget annat vill än att döda honom.

Vilken tur att Majestyk inte är vilken melonodlare som helst. Som gammal Vietnam-veteran är han van vid hårda tag och vet hur man hanterar både knytnävar och hagelbössor. Här tänker vi inte ge upp skörden för någon annan jävel som försöker leka badass!

”Mr Majestyk” är en klassisk 70-tals action med Charles Bronson i titelrollen. Filmens manus är skrivet av ingen mindre än Elmore Leonard, vars böcker flera gånger filmatiserats (”Jackie Brown”, ”Out of Sight” mm) och resultatet är klockrent. Bronson gör vad Bronson gör bäst och det är helt och hållet hans film.

Det är svårt att gissa sig till vad dagens unga tycker om en film som ”Mr Majestyk”, den kanske inte är ett dugg tilltalande? Är jag måhända helt färgad av de filmer jag växte upp med och låter nostalgin ta överhand? Kanske det, men i så fall må det vara hänt. Jag tycker att det här är en skön rulle och det står jag för.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer