Pumping Iron

  • Svensk titel: Pumping Iron
  • Originaltitel: Pumping Iron
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-06-09

Recension - Blu-ray/DVD

”Pumping Iron” är en idag närmast legendarisk dokumentär om Arnold Schwarzeneggers väg mot sin sjätte och sista Mr. Olympiaseger.

Det var 1975 som två dokumentärfilmare bestämde sig att följa den österrikiske mästaren och hans största rivaler, den blott 24-årige Lou Ferrigno (sedermera Hulken på TV) och Schwarzeneggers polare Franco Columbu, både på och bakom kroppsbyggarscenen. Resultatet blev ”Pumping Iron”, en dokumentär som faktiskt får något (för mig) så ointressant som bodybuilding att verka spännande. Den största anledningen till det är den mänsklighet som dessa giganter visar utanför arenorna, de är ju faktiskt vanliga, om än stora, människor.

Det är också häftigt att se och höra hur stor vinnarskalle Arnold hade på den tiden (och fortfarande har) och även om denna dokumentär gjordes innan han fick en filmkarriär att tala om (han hade förvisso redan spelat in kalkonen ”Hercules i New York” och ”Stay Hungry”) så visar den att han redan då inte tänkte låta någonting stoppa honom på väg mot toppen. Fast jag tror knappast att någon i sin vildaste fantasi skulle tro att han knappt trettio år senare skulle vara guvernör i Kalifornien!

”Pumping Iron” är definitivt en sevärd dokumentär, och ett intressant ögonblick i Schwarzeneggers karriär.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer