Moby Dick

  • Svensk titel: Moby Dick
  • Originaltitel: Moby Dick
  • Speltid (min): 110
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-05-26

Recension - Blu-ray/DVD

”Kalla mig Ishmael.”

Med de orden inleds Herman Melvilles klassiska bok om Moby Dick, den vita valen. Så det är fullt naturligt att den filmatisering som John Huston gjorde av romanen 1956 börjar med samma ord.

Historien bör vara välkänd för de flesta, om inte rekommenderar jag ett besök på närmsta bibliotek. Hustons filmatisering är en inte helt problemfri tolkning, men av mycket hög kvalitet. Den följer troget förlagan och känns väldigt, väldigt välgjord från början till slut. I rollen som Ishmael ser vi Richard Basehart, en mycket flitig skådespelare som numer kanske är mest känd som Wilton Knight/rösten i ”Knight Rider”-vinjetten. Den plågade kapten Ahab, mannen med en hämndlystnad minst lika stor som den vita valen som stal hans ben, spelas av legenden Gregory Peck. Peck risades faktiskt vid filmens premiär och jag får hålla med om att det inte är hans bästa insats i karriären (även om det fortfarande är bra). De flesta kritiker, liksom Peck själv, ansåg att han var för ung (38 år) för att spela den åldrade kaptenen, och därmed inte hade den pondus som behövdes. I en mindre roll som präst ser vi en annan legendar, nämligen ingen mindre än Orson Welles.

Med tanke på filmens – och bokens – handling är det inte konstigt att större delen utspelas till havs. Det är ett snyggt foto och scenerna med valjakt känns trovärdiga, även om man kan se att modeller stundtals används. Riktigt läckert!

”Moby Dick” har filmats åtskilliga gånger och det här är defintivt den bästa versionen jag har sett. Jag måste dock erkänna att den mini-serie som spelats in i år (2010) ser intressant ut, med William Hurt, Donald Sutherland, Ethan Hawke och Billy Boyd i rollerna. Vi får hoppas att någon svensk kanal köper in serien vad det lider.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer