Livet é Python

  • Svensk titel: Livet é Python
  • Originaltitel: And Now For Something Completely Different
  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-08-11

Recension - Blu-ray/DVD

”'E's not pinin'! 'E's passed on! This parrot is no more! He has ceased to be! 'E's expired and gone to meet 'is maker! 'E's a stiff! Bereft of life, 'e rests in peace! If you hadn't nailed 'im to the perch 'e'd be pushing up the daisies! 'Is metabolic processes are now 'istory! 'E's off the twig! 'E's kicked the bucket, 'e's shuffled off 'is mortal coil, run down the curtain and joined the bleedin' choir invisibile!! THIS IS AN EX-PARROT!!”

Texten ovan är knappast obekant för någon av er, men för säkerhets skull kan jag nämna att det är en av replikerna från Monty Pythons klassiska sketch ”The Dead Parrot”. Just den sketchen var en av många som det brittiska humorgänget bestämde sig för att spela in på nytt och släppa i långfilmsformat på bio lagom till att säsong två av TV-serien ”Monty Python's Flying Circus” skulle börja visas. Det blev givetvis en enorm succé.

”Livet é Python”, som filmen fick heta på svenska (i original ”And Now For Something Completely Different”) har nu återutgivits på svensk DVD. Det är till synes samma version som den tidigare, nu utgångna utgåvan, men med ett nytt omslag. Vill dock påpeka att det nya omslaget felaktigt hävdar att sketchen ”Ministry of Silly Walks” ingår, vilket den inte gör.

Det är inte mycket att orda om innehållet, samtliga sketcher i filmen är välbekanta för alla som någonsin hört talas om Monty Python. Jag märkte dock till min stora sorg att jag inte hade speciellt roligt när jag såg filmen, mycket beroende för att jag kunde varenda sketch i det närmaste utantill. Jag har helt enkelt sett dem för många gånger, och det drar tyvärr ner helhetsbetyget en smula.

Men det går inte att komma ifrån det faktum att detta är klassisk humor som passar alla i familjen. Om ni inte kan tyska vill säga. Filmen innehåller ett dödligt skämt för tyskar och förstår man tyska bör man ej se filmen, åtminstone enligt varningstexten.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer