Splinter

  • Svensk titel: Splinter
  • Originaltitel: Splinter
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-09-22

Recension - Blu-ray/DVD

Polly och Seth ska ut på camping men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Den minst sagt otekniske Seth lyckas ganska snabbt med att bryta av en av tältpinnarna och efter diverse okvädesord bestämmer de sig för att slopa tältandet och ta in på ett motell istället.

På vägen blir de stannade av ett ungt par som verkar ha fått problem med sin bil men allt verkar inte vara helt som det ska. Innan Polly och Seth hinner stampa gasen i botten har de en pistol riktade mot sig och de har inget annat val än att ta upp de båda liftarna, som visar sig vara efterlysta.

Strax därefter kör de på något de först tror är ett djur av något slag men som de inte kan identifiera, de ser bara att något är väldigt, väldigt fel. Kvarlevorna är deformerade av någon slags blodtörstig parasit som mycket väl kan tänka sig att byta värd. Illa kvickt beger sig de fyra till en bensinstation där de försöker ta skydd. Parasiten är dock beredd att göra vad som än behövs för att få lite ny näring...

”Splinter” är ett litet guldkorn minsann! Jag var först rädd att det skulle vara ännu en i mängden av slabbiga skräckfilmer som öser på med blod och slams utan någon som helst finess, och gärna kombinerat med billig och taskig cgi. Oj vad fel jag hade! Visst är det en blodig och stundtals duktigt slabbig film men det känns ändå balanserat. Dessutom finns det inte någon som helst cgi i filmen, utan allt är gjort med smink och praktiska effekter vilket jag fullkomligen älskar.

Polly och Seth spelas av Jill Wagner (”Blade”-TVserien) och Paolo Costanzo (”Joey”, ”RoadTrip”) och liftarna Lacey och Dennis spelas av Rachel Kerbs och Shea Whigham (”Machete”) och alla fyra gör bra ifrån sig, speciellt med tanke på att de fyra får bära upp hela filmen själva.

”Splinter” var för mig en positiv överraskning, en skönt läskig skräckis som jag definitivt kommer att se fler gånger.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer