Yatterman

  • Svensk titel: Yatterman
  • Originaltitel: Yattâman
  • Speltid (min): 119
  • Release (Blu-ray/DVD): 2010-10-29

Recension - Blu-ray/DVD

Nämen fy fan, vad är detta egentligen? Galningen Takashi Miike har gjort ännu en live action version av en i Japan populär anime (tidigare gjorde han ju ”Ichi the Killer”), men den här gången är det enligt uppgifterna underhållning för hela familjen. Vilken familj då?

Ungdomarna Gan-chan och Ai-chan jobbar i en leksaksfabrik och meckar med robotar, bland annat en stor röd hund(?). På fritiden knäcker de extra som superhjältar i pastell – Yatterman! Nu måste de hindra den kvinnliga superskurken Doronjo från att stjäla den legendariska Dödskallestenen för faller den i fel händer så... ja, då händer något dåligt.

Det här är bajs. I sedvanlig japansk stil är det buskishumor a la Stefan och Krister vi bjuds på, blandat med ett foto så nerspytt av färg att Disney Channels ”Firma Fantasiflytt” ser ut som en svartvit journalfilm i jämförelse. Det, kombinerat med en stor röd robothund, kanske är något som småungarna spinner loss på, men jag vill inte vara den förälder som förklarar varför samma hund går i gång sexuellt på en annan stor robot i form av en naken kvinna som dessutom maniskt vrålar ”Jag kommer, jag kommer!”. Till råga på allt är filmen nästan två timmar lång!

Nej, jag har inte läst serien filmen bygger på. Nej, jag kommer inte att göra det heller. Nej, jag är inget fan av anime. Nej, jag tillhör inte filmens målgrupp. Nej, jag tyckte verkligen inte om den.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer