Im Still Here

  • Release (Bio): 2010-12-03

Recension - Blu-ray/DVD

”Im Still Here” har förmodligen varit årets snackis. Frågan många ställer sig, efter avslöjandet om dess falskhet, om filmen fortfarande har någon relevans?

Jag skulle säga ja. Stor relevans.
Det spelar ingen roll att filmen bara var spelad. Det viktiga är att den period filmen avbildar är en verklighet då det fortfarande var oklart huruvida det var äkta eller fejk.

Joaquin Phoenix sadlar om från älskad skådespelare till hatad hip-hoppare. Han säger att han nu sysslar med det han verkligen vill göra. Men omvärlden är oförstående. Inte bara klagar man på hans musik, utan på hans utseende och hela hans person. Man förstår att sådant fullkomligt kan knäcka en person, i synnerhet en som redan är trasig. Detta är om inte annat en utmärkt krönika över ett samhälle där det blivit globalt folknöje att sparka på den som redan ligger.

Om Phoenix inte hade varit trovärdig i rollen hade bluffen krackelerat ganska kvickt. Nu är han slående, även jag som sitter med facit i hand har svårt att inte gå på det en gång till. Sällan har ett fall porträtterats med samma trovärdighet och mänsklighet. En beundransvärt arbete och tålamod ligger bakom det årslånga upprätthållandet av detta bluffmakeri, och jag skulle säga att det blev mödan värt till slut.

Kim Ekberg

Kommentarer