My Joy

  • Svensk titel: My Joy
  • Originaltitel: Schastye moe

Recension - Blu-ray/DVD

Som ni vet har jag ju en förkärlek till sävliga kärva östeuropeiska filmer med långa och få tagningar, och ännu färre ord. Förra filmfestivalens bästa film enligt undertecknad var ju den med den hopplöst intetsägande titeln ”Ordinary People”. ”My Joy” verkar initialt bli årets variant av just den filmen. Jag kramar knogarna av glädje, men ungefär halvvägs in går något sjukt snett.

Vid ett stadium i livet, ungefär när man är sexton år, upphör man imponeras av deterministiska nedåtspiraler där allt bara går åt helvete för alla. Regissörer, som ofta är betydligt mycket äldre än så, borde väl rimligtvis också komma till denna insikt och sluta göra sådana filmer. Och det är så det går i ”My Joy”, efter att ha verkat humanistisk och noggrann i en timma, ägnar den resterande delen åt att rasera allt detta. Prostitution, misshandling, apati, självmord och död, hur spännande kan sånt bli för hundrade gången?

Jag räknade hur många som dog i filmen när jag såg den. Nu har jag glömt siffran, men jag tror det var mellan tio och tjugo. Det kanske funkar för någon av er där ute, men inte för mig. Tyvärr, måste jag säga, efter en så pass lovande start.

Kim Ekberg

Kommentarer