Shanghai

Recension - Blu-ray/DVD

Micke Håfström fick efter sin opegripliga succé med ”Ondskan” klängbiljett i Hollywoods finrum. Nu är han tillbaka med sin parhäst John Cusack i det historiska dramat ”Shanghai”.

John Cusack, han känns ju ungefär lika rolig som en tom påse salta pinnar. Men under ”Shanghai” finner jag mig själv faktiskt i ett ganska trevligt sinnelag. Detta mycket tack vare den trivsamma återgivningen av det dåtida Shanghai. Det känns studio på ett gammalt hederligt sätt, och inte så data som det brukar i dagens filmfauna. Fortfarande 100% artificiellt, och Håfström lär väl inte behövt knalla många meter från studion för att komma till huset. Men den lille exocentrikern i mig jublar ändå över prålet och rislamporna.

Det är ingen världsomvälvande historia man berättar, snarare tvärtom. Men det puttrar snällt på utan att någonsin innehålla några longörer. När filmen är slut känns det som man har sett en mycket längre film, inte för att det har varit tråkigt, utan för att man har hunnit med att avverka så mycket. Det är ju trevligare att få resa till ett Shanghai i en Hollywoodstudio än ett Fuerteventura på Gran Canaria, om man säger så.

Kim Ekberg

Kommentarer